Política 06/06/2019

Borràs i Asens censuren davant de Felip VI el discurs del 3-O

La diputada de JxCat li entrega una carta de Jordi Sànchez. El monarca defensa el contingut del seu missatge i no fa autocrítica

Dani Sánchez Ugart / Ot Serra
3 min
La número dos de JxCat al Congrés, Laura Borràs, en la visita a Felip VI a la Zarzuela

MadridLa diputada de JxCat Laura Borràs s’ha entrevistat amb el rei Felip VI aquest dijous en el marc de la ronda de consultes per a la investidura. "No ha sigut una visita de cortesia", ha afirmat Borràs, que ha dit que ha parlat al monarca de l''A por ellos', i ha afirmat que ha fet de "veu" dels presos polítics i de les veus "que es volen silenciar des de la presó", però també li ha expressat que estan disposats a col·laborar en la investidura d’algú que estigui disposat a resoldre la qüestió catalana amb "el diàleg". Borràs ha obert la segona jornada de consultes amb el monarca, a la qual ha assistit en substitució de Jordi Sànchez, inicialment designat com a representant per JxCat, però que no va obtenir el permís del Tribunal Suprem.

"Li he parlat també com a votant de l’1-O, i li he mirat als ulls per dir-li el que potser no havia escoltat dels llavis d’una dona catalana", ha prosseguit la diputada, que li ha censurat durant la reunió el discurs del 3 d’octubre, que va fer que adoptés "un paper de part". A més, segons el seu relat, l’ha qüestionat sobre el paper que està disposat a assumir a partir d’ara, "si vol fer d’àrbitre" o continuarà en la línia d’aquell discurs del 3-O. "Hem tingut una divergència d’opinions", ha admès la diputada.

Pel que fa a la investidura, Borràs ha lamentat que Pedro Sánchez no s’hagi posat en contacte amb ells de cara a aquesta qüestió, i ha rebutjat anticipar quin seria el sentit del seu vot.

Carta de Sànchez

Borràs ha entregat una carta personal de Jordi Sànchez al monarca, a més de la resolució del grup de treball de l’ONU que censura els empresonaments dels líders independentistes. Segons ella, la conversa ha sigut "educada", tot i que els posicionaments són antagònics, i han conversat "de literatura clàssica, i en concret d’Èdip". Borràs ha considerat una "vulneració més" dels drets dels diputats el fet que no puguin votar per la seva suspensió, que podria facilitar la investidura de Pedro Sánchez en una segona votació, i ha insistit en la idea de "no normalitzar" la situació, i ha recordat que els presos ja van dir que "no estaven disposats a renunciar a la seva acta": "No tenim autoritat moral per demanar-los-ho".

Asens també critica el discurs

Després de Borràs, ha acudit a la Zarzuela el portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, que, en una línia similar a Borràs, li ha censurat el discurs del 3-O, perquè "va posar en marxa la maquinària repressiva de la fiscalia" que va "criminalitzar" l’1-O. Asens ha explicat que la monarquia és la institució més mal valorada a Catalunya, i "en bona mesura té a veure amb el discurs, que va crear un clima d’hostilitat i exaltació". Segons ell, no ha vist "cap mena d’autocrítica", i la trobada ha servit per constatar la distància entre les posicions. Asens, advocat de professió, també ha comentat la situació del procés judicial que se segueix al Suprem, i li ha traslladat algunes de les opinions dels presos polítics, amb qui es va reunir ahir a Soto del Real. En concret, li ha traslladat l’opinió de Jordi Cuixart, que es reunís la comissió del 80.

Pel que fa a la investidura, Asens li ha traslladat que l’escenari preferit per a la majoria dels espanyols és un govern de coalició amb el PSOE i Unides Podem, que afronti des d’una perspectiva d’esquerres els reptes socials d’Espanya, però també que abraci el diàleg per resoldre la qüestió catalana. Segons ell, s’ha de fer des d'ara mateix, sense esperar a la nova constitució del govern espanyol, i no només entre executius, sinó amb totes les forces polítiques que aposten pel diàleg.

El diputat dels comuns ha explicat que hi ha converses amb el PSOE per a la formació de govern, però ha afirmat que no hi ha negociacions formals, entre Sánchez i Pablo Iglesias i també entre altres membres dels equips negociadors. Tot i així, ha rebutjat desvelar el contingut o el ritme d’avenç d’aquestes converses, per “prudència”. Asens ha reiterat que l’entrada de ministres d’Unides Podem és una “condició” per votar la investidura del candidat socialista, però ha admès que no hi ha noms concrets sobre la taula.

stats