TROBADA
Política 27/04/2018

Biel ‘Cómpani’ rep els peixos grossos de la UE

Palma acull la trobada de la Fundació Robert Schuman, lligada al Partit Popular Europeu

Jaume Ribas
3 min
POPULARS EUROPEUS Els eurodiputats Antonio López Istúriz, Rosa Estaràs i Esteban González Pons amb Biel Company.

PalmaAquest cap de setmana es du a terme a Palma el seminari de la Fundació Robert Schuman. Aquesta entitat, lligada al Partit Popular Europeu (PPE), la confederació de forces conservadores i democristianes del Vell Continent, ha aterrat a Ciutat per debatre sobre “els reptes del futur d’Europa”. El chair -ells en diuen així- del “Partido Popular of the Balearic Islands”, Biel Company, va rebre els peixos grossos del PPE. L’eurodiputat i secretari general de la confederació dels democristians europeus, Tono López Istúriz; l’eurodiputada mallorquina, Rosa Estaràs, i el màxim responsable del PP espanyol al Parlament Europeu, Esteban González Pons, passaran tot el cap de setmana a l’hotel Innside Palma Bosque, on té lloc la trobada.

Els més de 130 convidats de la Fundació Schuman, impecablement mudats, arriben a Mallorca des de gairebé tots els països de la Unió i d’estats no-membres com Geòrgia i Ucraïna. Durant l’horabaixa de divendres, tot dissabte i el matí de diumenge debatran i analitzaran qüestions com el Brexit, la seguretat i la defensa, el futur dels Balcans i la relació amb Rússia.

Insularitat i turisme

La presidenta de la fundació conservadora, la neerlandesa Ria Oomen-Ruijten, va ser ahir l’encarregada de donar la benvinguda i de presentar l’amfitrió, Biel ‘Cómpani’. El president del PP balear va voler deixar clar el ‘catxet’ de la Fundació Schuman: “Parlam d’una fundació important, molt important dins Europa, que fa molts d’anys que treballa”, va dir.

Així mateix, Company va destacar la importància “a escala local” de l’esdeveniment, ja que permet “donar a conèixer les Illes Balears”, però també conscienciar “dels problemes” de l’Arxipèlag, com ara els costos afegits que suposa el fet de ser un territori insular. “La Unió Europea s’ha d’ocupar no només de les regions ultraperifèriques, com el cas de les Canàries, sinó també d’illes com les nostres, que tenim problemes específics”, va reivindicar.

Company va lluir “l’hospitalitat” dels mallorquins per rebre l’expedició del PPE i la Fundació Schuman. Aquesta qualitat, va afirmar, “és el que fa que els nostres turistes repeteixin tant”.

L’única eurodiputada illenca durant aquesta legislatura, Rosa Estaràs, va destacar que “Espanya és un dels països amb més pes específic a Europa” i va remarcar “l’autoritat” dels dirigents espanyols per parlar de qüestions d’interès europeu, com ara el terrorisme.

González Pons invoca el TINA

L’exconseller de la Generalitat valenciana, exdiputat al Congrés, exsenador i actual cap de la delegació del PP espanyol a Brussel·les, Esteban González Pons, va assenyalar que els propers comicis al Parlament de la Unió Europea coincidiran amb les eleccions municipals i autonòmiques de la primavera del 2019 i es produiran pocs mesos després que es faci efectiu el Brexit. Segons el seu diagnòstic, uns i altres comicis no es condicionaran mútuament, però les eleccions europees estaran molt marcades per la sortida del Regne Unit de la Unió. “Per primera vegada tindrem unes eleccions entre europeus i antieuropeus, i nosaltres som els europeus”, va dir. A més a més, l’eurodiputat va invocar el principi de “There is no alternative” (conegut com a principi TINA), que va popularitzar l’ex-primera ministra britànica Margaret Thatcher, i va fer gala d’un europeisme “perquè sí”.

“La Unió Europea no té alternativa i fora de la Unió Europea no hi ha cap possibilitat que un país com Espanya tingui un futur pròsper”, va dir González Pons, que va reivindicar amb contundència el que va definir com “el millor club del món”. Així mateix, va destacar que aviat l’estat espanyol passarà a ser “contribuïdor net” a la UE i, per tant, hi aportarà més diners que no en rebrà.

stats