Política 28/03/2019

Balboa: “És indecent que els ciutadans gastem un 46% del sou per tenir un sostre"

Veus Progressistes ha presentat aquest dijous les mesures clau de la coalició en matèria d’habitatge

Ara Balears
2 min
Guillem Balboa, Antoni Noguera i Fina Santiago a l'acte de Veus Progressistes

PalmaVeus Progressistes ha presentat aquest dijous les mesures clau de la coalició en matèria d’habitatge. Guillem Balboa ha recordat que el preu del lloguer és un dels principals reptes per blindar l’accés a un habitatge, així com augmentar el parc d’habitatge públic per proporcionar una alternativa justa a la ciutadania: “És indecent que la ciutadania gastem un 46% del sou per tenir un sostre”. Balboa ha proposat que, en la necessària reforma de la Constitució, s’inclogui l’habitatge com un dret fonamental.

El candidat de la coalició ha remarcat que no només es tracta de construir més habitatge públic, sinó de fer-lo de lloguer i no de compra. A més, ha assegurat que el preu serà accessible per a tothom. "Una de les nostres línies de treball serà abaixar els preus dels lloguers d'habitatge públic perquè no suposin més del 25% dels ingressos" ha sentenciat.

Balboa també ha incidit en el fet que les polítiques estatals “han de servir per donar autonomia als ajuntaments i a les comunitats” i ha recordat que la mesura principal és la d’assolir la limitació del preu del lloguer a través de la reforma de la Llei d’arrendaments urbans (LAU) dotant els municipis amb la capacitat de determinar aquelles zones amb preus abusius.

Per la seva part, el batle de Palma, Antoni Noguera, s’ha compromès a limitar el preu del lloguer a Ciutat a les zones més connectades a l’especulació, com és el centre, ja que “els habitatges han de ser per viure-hi i no per especular”. Noguera ha posat d'exemple el barri de Son Espanyolet, on el lloguer turístic “està provocant problemes seriosos de convivència al barri” i ha proposat que aquesta activitat hi quedi prohibida, una restricció que s’aplicarà en habitatges unifamiliars entre parets mitgeres. El candidat de MÉS per Palma ha assegurat que és el jovent qui té més problemes per pagar el lloguer, per la qual cosa “crearem una borsa de bons llogaters per desestigmatitzar el jovent i ajudar-lo a accedir a un habitatge”.

L’objectiu és que sigui un requisit per obtenir ajudes tant per part dels llogaters com perquè els propietaris puguin obtenir una reducció de l’IBI d'aquests habitatges llogats a joves. La número dos al Parlament, Fina Santiago, ha subratllat la necessitat no només d'avançar en la construcció d'habitatge públic, sinó també en el control i gestió perquè no s'hi torni a especular i compleixin amb la funció per a la qual s'han construït. Així, no només se seguirà amb la construcció de 5.000 habitatges públics, sinó que s'establirà que a les noves construccions -sempre que no estiguin afectades per l'article 37.1 de la Llei d'urbanisme de les Balears- hi hagi un mínim d'habitatges assequibles amb un preu entre el social i el de mercat.

stats