Política 18/08/2019

Ayuso fitxa com a conseller de Justícia un magistrat que va ser apartat dels casos Gürtel i Bárcenas

Enrique López va dimitir com a magistrat del TC perquè va donar positiu en un control d'alcoholèmia

Ara
2 min
El magistrat del Tribunal Constitucional Enrique López / EFE

BarcelonaUn magistrat de l'Audiència Nacional recusat dels casos Gürtel i Bárcenas serà el nou conseller de Justícia de la Comunitat de Madrid. La nova presidenta, Isabel Díaz Ayuso, ha triat Enrique López com a titular de la cartera de Justícia del govern que anunciarà aquest dilluns, un cop hagi pres possessió del càrrec. López va ser recusat dels dos casos per les acusacions particulars, que argumentaven que la seva independència podria quedar compromesa per la seva "afinitat política" amb el PP.

Ara López, que també havia estat magistrat del Tribunal Constitucional, serà directament membre d'un govern del PP i Ciutadans, assumint a Madrid la cartera de Justícia, Interior i Víctimes del Terrorisme. El nou conseller de Justícia s'ha vist embolicat també en algunes polèmiques. Així, l'any 2014 va presentar la seva dimissió "irrevocable" com a magistrat del TC després de donar positiu en un control d'alcoholèmia mentre conduïa amb moto sense casc.

Fonts del PP han justificat a Europa Press el nomenament al·legant la "dilatada experiència professional" de més de trenta anys de López, que actualment era magistrat de la sala d'apel·lació de l'Audiència Nacional, després d'haver estat magistrat del Tribunal Constitucional com un dels "grans experts" en el tractament jurídic del terrorisme, com ho acrediten les seves moltes sentències en la matèria, tant pel que fa al terrorisme d'ETA com al terrorisme jihadista. També és un "expert en el tractament de la delinqüència econòmica".

Les mateixes fonts destaquen que va en la seva etapa com a vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va articular i ser el primer president de l'Observatori de Violència de Gènere del CGPJ, i va convertir aquest òrgan en "un referent nacional en la lluita contra la violència de gènere".

López va ser nomenat membre del Tribunal Constitucional el juny del 2013. Lligat estretament a l'ala més conservadora del PP, el seu nomenament va ser un dels més polèmics –la meitat del TC hi va votar en contra– perquè es va considerar un premi a la seva proximitat ideològica amb el partit del govern espanyol.

Flagell de l'independentisme

Vinculat a la FAES, el PP feia anys que intentava premiar López portant-lo al TC. De fet, la seva candidatura ha sigut, justament, un dels factors que ha distorsionat més el calendari de renovacions dels òrgans judicials els últims anys. I és que aquest magistrat, exportaveu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), havia estat vetat reiteradament pel PSOE pel seu perfil marcadament conservador cada vegada que el PP l'havia volgut imposar.

Entre els seus posicionaments públics més polèmics hi ha la signatura d'un document elaborat pel CGPJ l'any 2006 que apuntava que el projecte de reforma de l'Estatut de Catalunya, que estava en fase de tramitació parlamentària, contenia 19 motius d'inconstitucionalitat.

stats