Política 15/02/2019

Arrimadas veu "impossible" un acord amb Sánchez després de les generals: "S'ha autodescartat com a soci"

Iceta defensa que el president espanyol ha desmuntat els arguments de la dreta convocant eleccions

Ara
3 min
Arrimadas: "Estic convençuda que el referèndum no es farà"

BarcelonaLa líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, ha allunyat aquest divendres un possible acord entre la formació taronja i el PSOE després de les pròximes eleccions generals. En una entrevista a TV3 ha assegurat que "amb aquest PSOE de Pedro Sánchez és impossible", i ha argumentat que el president espanyol s'ha "autodescartat com a soci" quan ha sortit del "pacte constitucionalista" per aliar-se amb "el separatisme i el populisme". "Ha demostrat que no és un bon soci per a Cs", ha insistit.

Arrimadas ha aclarit que Cs no és sospitós de "tancar portes prèvies" a acords constitucionalistes, però ha deixat clar que els eventuals pactes han de ser "moderats". No ha volgut pronunciar-se, en tot cas, sobre un possible pacte a l'andalusa amb el PP amb els vots de Vox a l'Estat. Negant un cop més que el seu partit hagi pactat amb Vox a la Junta –Cs s'escuda en el fet que el pacte el va fer el PP–, la cap de l'oposició s'ha limitat a dir que a les pròximes generals sortiran "a guanyar".

Poc després que el president espanyol anunciés que els comicis seran el 28 d'abril, Arrimadas ha a reaccionat amb un tuit: "Sánchez triga 8 mesos en convocar eleccions. En el seu anunci-míting ple de falsedats destaca una cosa: gairebé no critica els partits separatistes". Al seu parer, "està clar amb qui vol seguir pactant" Sánchez, i ha afegit: "Omplirem les urnes de vots per a una nova etapa que superi el 'sanchisme' i el bipartidisme".

En la línia oposada anava la valoració que ha fet el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha tancat files amb Sánchez. "Amb una sola decisió ha desmuntat l'argumentari de la dreta: ni s'aferra al càrrec ni està supeditat a l'independentisme", ha dit en roda de premsa, afegint que la convocatòria electoral és "adequada" després que s'hagin tombat els pressupostos. Segons ha considerat Iceta, a les eleccions caldrà triar entre dos escenaris: "Si hi ha un govern per al diàleg i el progrés o s'obre un camí de crispació i de dretes". Dit això, ha fet una defensa de l'opció socialista i de la seva aposta per un "diàleg permanent" amb Catalunya "que s'ha de produir en el marc de la llei".

Arrimadas: "Les cessions a l'independentisme"

Gran part de l'entrevista, en tot cas, ha servit a Arrimadas per carregar contra Sánchez, a qui acusa d'haver "cedit" a l'independentisme i d'haver generat una "situació insostenible". En aquest sentit, ha qualificat d'"escàndol" la figura del relator que el govern espanyol va proposar per a les converses en una taula de partits catalans i estatals i que va portar Cs, el PP i Vox a manifestar-se amb altres formacions d'extrema dreta diumenge passat. "Suposa acceptar el relat nacionalista que el problema és entre Catalunya i Espanya, com si fossin dos països, però aquí el problema és entre catalans", ha argumentat.

Arrimadas també ha qualificat de "cessió" la taula de diàleg dels partits catalans, impulsada pel PSC i amb la participació en aquests moments del Govern, JxCat, ERC, els mateixos socialistes i els comuns –Cs, el PP i la CUP rebutgen ser-hi–. "Volen buidar de contingut el Parlament i anar creant xiringuitos", ha dit, i ha aprofitat per denunciar que "el Parlament està tancat". "Quan hi ha judici sembla que a Catalunya s'ha d'aturar tot", ha dit, relacionant aquesta situació amb la causa de l'1-O al Tribunal Suprem.

En relació a les primeres sessions del judici, la cap de files de Cs ha dit que els líders independentistes jutjats "es pensaven que tenien una certa impunitat" quan van declarar la independència i que "tot això s'arreglava trucant a Rajoy" i demanant-li que parlés amb els jutges. Arrimadas ha assegurat que manté una "bona relació" amb alguns dels líders independentistes jutjats al Tribunal Suprem i que abans del referèndum els va dir: "Què esteu fent? No us esteu enfrontant a Rajoy, sinó a mig Catalunya".

stats