Fiscalització dels partits

300.000 euros sota sospita: el Tribunal de Comptes qüestiona les donacions a Vox

També considera irregulars les donacions finalistes al PDECat per pagar els advocats del Procés

2 min
El líder de Vox, Santiago Abascal, ahir al Congrés.

BarcelonaEl finançament de Vox està en el punt de mira. El Tribunal de Comptes ha assenyalat en els seus informes del 2018 i del 2019 que el partit liderat per Santiago Abascal hauria rebut més de 300.000 euros a través de caixers automàtics de ciutadans sense identificar. La formació ultra justifica els ingressos sota l'epígraf d'"activitats promocionals" o venda de loteria, però l'ens fiscalitzador considera que no està prou argumentat: no pot dirimir si es tracta realment de la compra de productes del partit o si suposen donacions anònimes que estan prohibides per llei. És per això que el Tribunal de Comptes li adverteix que s'arrisca a una infracció greu, perquè és l'única formació de les 32 analitzades de les quals no ha identificat les donacions.

"No s'ha pogut verificar la naturalesa dels registres comptables en concepte d'ingressos per a activitats promocionals que han ascendit a 311.977 euros el 2019, perquè no se n'han aportat els justificants: aquest saldo ha estat recaptat en efectiu a través de meses informatives i ingressat en comptes bancaris de la formació a través de caixers automàtics", assegura l'informe del TC, que fa referència a la fiscalització de l'any 2018 i 2019. També assenyala que la formació no té un procediment establert per a aquesta mena d'ingressos.

Ara bé, també estan sota sospita altres donacions a Vox que van tenir caràcter finalista i que tenen a veure amb les demandes contra rivals polítics. En concret, una campanya que va organitzar l'extrema dreta amb el nom "ajuda'ns amb la fiança de Borja" per finançar un home que s'enfrontava a dos anys de presó per la mort d'un lladre; i una altra campanya de recollida per interposar una querella contra l'expresident de la Generalitat, Quim Torra. L'ens fiscalitzador remarca que tot plegat incompleix la llei de finançament de partits, que en l'article 5 prohibeix les "donacions anònimes, finalistes i revocables".

Vox no és l'únic a qui li toquen el crostó per aquest motiu. El Tribunal de Comptes també censura el PDECat per haver rebut donacions finalistes. Cita l'acord de la direcció de l'executiva nacional del partit, del 8 de maig del 2017, en què es va aprovar "obrir un compte corrent per rebre donacions de persones físiques per pal·liar els efectes econòmics dels costos de la defensa jurídica de les persones associades per promoure el 9-N". L'ens considera que també contravé la llei de finançament dels partits.

El mateix president del PDECat, David Bonvehí, ha respost a l'informe a través de X (antic Twitter): "El titular hauria de dir: el PDECat amenaçat per rebre donacions per fer front a la despesa jurídica de perseguits del procés independentista". Per donacions finalistes, en tot cas, l'ens també adverteix Més per Mallorca i Més País.

I no només: segons recull Europa Press, l'ens també obliga als membres de la coalició de Sumar, Podem i IU, a tornar 222.229,71 euros que van rebre en subvencions per afrontar despeses en seguretat i no haver utilitzat aquests recursos amb aquesta finalitat.

Infraccions

A partir de l'informe, segons citen Efe de fonts del TC, l'ens es posarà en contacte individualment amb cada formació afectada perquè hi facin les seves al·legacions. Si no les considera suficients, els partits assenyalats per les donacions haurien incorregut en una infracció "molt greu" i, segons la llei de partits, això implicaria una sanció econòmica de com a mínim més de 50.000 euros. De fet, podria doblar o quintuplicar les quantitats sota sospita.

stats