Política 09/05/2022

El 2x1 del Pacte eixampla l'esquerda entre la dreta i l'esquerra en el model turístic

El PP afirma que "a mitjà termini es poden eliminar 100.000 places", però el conseller Negueruela ho nega: "No es posen en risc"

3 min
El portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa, aquest dilluns

PalmaLa intenció de decréixer a mitjà termini en el nombre de places turístiques, amb la mesura del 2x1 negociada pel Pacte, ha mostrat la clara divisió entre l'esquerra i la dreta en aquesta matèria. El Govern vol que desapareguin dues places per poder-ne comercialitzar una, però això només serà efectiu en acabar la moratòria d'aquí a quatre anys i en l'intercanvi de places entre particulars i empreses. No afectarà la borsa, ja que és competència dels consells insulars. "Hem passat d'una llei turística a una llei antiturística", ha afirmat el portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa. "Armengol ha venut el sector turístic i els treballadors per conservar el pacte de progrés, pel model de decreixement", ha afegit.

El principal partit de l'oposició s'ha mostrat des del primer moment en contra de la moratòria, i després de conèixer-se les intencions dels partits de l'Executiu aquest cap de setmana, aquest dilluns ha augmentat les crítiques. "Les previsions són, a mitjà termini, d'eliminar 100.000 places. El sector de l'allotjament turístic ha posat de manifest que n'hi ha 90.000 en risc, i la política de decreixement les inclou", ha exposat Costa. Aquestes declaracions han rebut la contestació del conseller de Turisme, Iago Negueruela: "La llei no posa en risc 100.000 places, ja que aquests 90.000 llits del lloguer vacacional no es veuen afectats per la normativa", ha remarcat.

La líder de Ciutadans, Patricia Guasp, s'ha mostrat més cauta –"vull esperar a veure què es consolida i es vota"–, però ha explicat igualment que se "sent defraudada" pel fet que "la tramitació parlamentària hauria de ser independent dels postulats de l'Executiu". Així com el PP parla d'un "creixement sostenible", Guasp matisa que "no vull créixer més, sinó que es respectin les places que s'havien acotat amb el consens de tots".

Per la seva banda, el portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià, manté que el partit ja tenia "una discrepància de fons" amb la moratòria, i ha endurit la seva posició amb el 2x1 que vol anar cap a un model de decreixement. La seva crítica se centra en el fet que la moratòria es justificava en la necessitat que els consells insulars calculin la pressió humana turística que pot assolir cada illa, i delimitar el possible decreixement. "Resulta absurd que els mateixos grups que han dictat la norma vinguin amb la solució del decreixement, quan no sabem la pressió humana turística i se n'ha de fer el càlcul", ha criticat. "Consideram que aquesta esmena només cerca un titular", ha continuat. Amb tot, ha confirmat que "si som decisius per a una formació de govern, canviarem la moratòria sense incrementar places, permeten l'intercanvi".

L'esquerra es justifica

El PSIB ha centrat el seu discurs en una crítica als postulats del PP en la gestió del turisme. "S'apunten a un consum indefinit del territori i del creixement de places turístiques", ha subratllat la portaveu parlamentària socialista, Pilar Costa. "No es pot parlar de creixement sostenible, ja que el creixement és insostenible", ha afegit. El diputat de MÉS per Mallorca Joan Mas Collet ha definit el 2x1 com una passa "necessària i imprescindible". "Es pot aprofundir? Sí, si volem sobreviure com a destinació turística, però li correspon a cada Consell Insular, que té les competències", ha justificat.

Unides Podem també ha posat el PP en el punt de mira després de les declaracions d'Antoni Costa assenyalant que "van 20 anys enrere". "Deim que evolucionin com fa la societat, que demana una conservació del territori, i un turisme amable i respectuós", ha explicat la portaveu adjunta del partit, Esperança Sans. La diputada de la formació morada ha fet veure les esmenes de Podem que per ara no han tirat endavant, com que pel 2028 els establiments turístics produeixin la meitat de l'energia que consumeixin, o que es renovin les instal·lacions tèrmiques que avui funcionen amb combustibles fòssils. "No entenem que no tinguin el suport favorable dels partits que apel·len a l'ecologisme i la transició energètica", ha lamentat, dirigint-se al PSIB i MÉS per Mallorca.

stats