Part Forana 08/01/2018

Set ajuntaments preparen homenatges en la recepció dels cossos identificats a la fossa de Porreres

Capdepera i Selva, únics municipis on no hi haurà cap acte públic per decisió familiar

Miquel Barceló
3 min
L'excavació de Porreres començà el novembre de 2016, envoltada de banderes comunistes i republicanes.

PalmaEls ajuntaments de Palma, Alcúdia, Pollença, Esporles, Costitx, Búger i Sencelles preparen la recepció oficial de les restes de 12 dels 14 cossos identificats a la fossa comuna de Porreres. Capdepera no tindrà cap tipus d'acte per decisió familiar i perquè es desitja un enterrament íntim de Baltasar Moyà Bauzà, segons ha informat a l'ARA Balears l'Ajuntament gabellí. Tampoc no n'hi haurà a Selva, seguint la voluntat dels nets de Llorenç Coll Sastre.

Palma rebrà cinc cossos: són els d'Ignasi Picornell Femenies, Guillem Frau Moragues i Rafel Cifre Torres, tots ells originaris de Ciutat, a més del de Gaspar Macià Ventayol (nascut a Campanet) i el de Gabriel Ferriol Gelabert (nascut a Muro i que residí a Felanitx fins al seu segrest). Esporles rebrà els del batle Tomàs Seguí Seguí i de Joan Canyelles Capllonch; Alcúdia prepara la rebuda del de Mariano Galiana Galiana; Pollença, el de Joan Losa Campomar, les restes del qual, emperò, seran traslladades posteriorment a Barcelona, segons la seva neta Maite Bàzquez; Costitx rebrà el batle Pere Vallespir Amengual; Búger, les restes de Jaume Capó Amengual; Sencelles, les de Miquel Ques Torrens. El cos del gabellí Baltasar Moyà Bauzà serà enterrat de manera íntima per desig de la seva família, encapçalada per la seva filla Catalina Moyà, igual que el de Llorenç Coll Sastre, que serà enterrat només envoltat pels éssers avui més pròxims.

Tal com avançà l'ARA Balears dissabte passat, diumenge que ve, al cementeri de Porreres, es farà entrega als familiars dels 14 cossos identificats, dels 55 localitzats durant la primera fase d'exhumació. A les 11.30 del matí, després de l'entrega dels baguls, començarà l'acte institucional, que serà presidit per la presidenta del Govern, Francina Armengol, i al qual també assistiran la batlessa de Porreres, Xesca Mora, i els batles i batlesses dels municipis amb cossos identificats. Acabat l'acte protocol·lari, els fèretres seran traslladats als cementeris de vuit municipis en cotxes fúnebres o municipals disposats pels ajuntaments.

Cinc enterraments a Palma

A Palma, sobre les 16 hores, en un acte unitari, es farà l'enterrament de cinc dels 14 cossos exhumats i identificats a Porreres. A més de les autoritats, es preveu la participació de la Policia Muntada en els actes de recepció, que s'han d'acabar de perfilar en els propers dies, igual que l'acte d'Alcúdia, a l'espera del beneplàcit de la família del funcionari Mariano Galiana (nat a Torrevieja). A Pollença, l'Ajuntament serà l'escenari de l'acte d'homenatge a Joan Losa a les 17.30 hores, amb parlaments i una recitació poètica. Esporles obrirà al públic el cementeri a les 16 hores per acomiadar Tomàs Seguí i Joan Canyelles. La batlessa, Maria Ramon, ha anunciat que l'acte de sepultura es farà de manera íntima, després de l'homenatge del poble.

Costitx acomiada el darrer batle republicà

A Costitx, a les 16 hores, hi arribaran les restes de Pere Vallespir, portades en un cotxe d'època de la família. Les seves restes seran rebudes a l'Ajuntament pel Consistori, encapçalat per Antoni Sales, i després se n'anirà cap al cementeri passant pel domicili familiar de la víctima. Allà hi intervindrà Jordi Fiol, un historiador local que va estudiar la Guerra Civil i que investigà el conflicte i la repressió. També s'hi espera l'historiador Tomeu Garí, columna vertebral de la investigació de la fossa de Porreres.

A Búger tindrà lloc la rebuda de les restes de Jaume Capó, encara que s'està pendent de concretar el protocol. A Sencelles, tot i que la família vol un acte senzill, a les 13 hores es farà un acte civil. L'Ajuntament col·locarà una petita làpida en record de Miquel Ques i s'hi interpretaran diverses peces musicals amb violoncel i violí.

stats