Part Forana 13/03/2019

Vilafranca liquidarà el deute pels residus i evitarà l'expulsió de la Mancomunitat

MÉS acusa PxP de descontrol comptable i Independents de manca de polítiques de reciclatge

M. B.
2 min
El deute pels residus urbans ha enfrontat a PxP amb l'oposició.

VilafrancaLes advertències de la Mancomunitat del Pla d'expulsar Vilafranca de l'entitat supramunicipal ha obligat l'equip de govern (Partit pel Poble) a aprovar un pla econòmic financer per liquidar el deute que arrossega des de fa molts anys pel servei de recollida i tractament de residus urbans.

L'Ajuntament, que té un romanent de tresoreria d'1,1 milions d'euros, deu 418.000 euros a la Mancomunitat, 360.000 dels quals anirà liquidant en els propers sis anys, amb 60.000 euros anuals. Però, des de l'oposició, Jaume Català (MÉS) va advertir en el darrer ple, aquest dimarts, que als 360.000 euros de deute "cal afegir-hi 58.000 euros del dèficit de servei corresponent al 2018".

Vilafranca i Montuïri són els dos únics pobles de la Mancomunitat (formada per 14 municipis) que no estan al dia en el pagament de la facturació pels residus que generen, que al final ha d'assumir la caixa comuna de l'entitat. Montuïri ja fa anys que té aprovat el seu pla de liquidació, mentre que Vilafranca ha arribat a l'extrem d'haver estat amenaçat amb l'expulsió de la Mancomunitat abans de comprometre's a liquidar el deute.

"Hem tingut superàvit pressupostari cada any i s'hauria pogut anar amortitzant el deute", va retreure MÉS a PxP. El batle, Montserrat Rosselló, va dir que el seu partit s'havia trobat amb un deute d'un milió d'euros i que a hores d'ara ja tenia superàvit, però no explicà per què s'havia inflat tant la facturació pendent amb la Mancomunitat.

Per la seva banda, la portaveu d'Independents-Esquerra, Lluc Bauzà, va subratllar que "si pagam molt és perquè no reciclam bé", i demanà "alguna actuació per millorar el reciclatge, com fan molts altres municipis que han pogut baixar la taxa del servei".

Cap campanya de reciclatge

Bauzà insistí al batle que "si no hi ha política de reducció de residus es crearà més dèficit". I és que en els seus vuit anys de govern, el grup conservador no ha duit a terme cap campanya amb la finalitat de reduir el volum de residus, mentre que, d'altra banda, s'ha incrementat un 9% el nombre de residents només en els dos darrers anys, de 2.941 el 2016 a 3.176 el 2018.

stats