Part forana
Part Forana 26/04/2023

El vianant abans que el cotxe: la clau de la política urbanística de Santa Maria

L'objectiu és tancar al trànsit tot el carrer Llarg (des de l'aparcament de Son Gulla fins al mercat)

ARA Balears
2 min
L'Ajuntament de Santa Maria

PalmaL'Ajuntament de Santa Maria ha dut a terme i té previstes diverses actuacions amb un objectiu clar: potenciar i facilitar la mobilitat del vianant per dins el municipi abans que la circulació motoritzada. Des del consistori apunten que l'objectiu és convertir el centre del poble en un indret segur, sense cotxes i on el vianant sigui el protagonista.

Per això, un dels projectes i pretensions amb vista al futur del centre és la personalització dels carrers més importants i transitats del municipi a fi que canviï així la idiosincràsia de la zona i la converteixi en un eix social, cívic i comercial. Prohibint-hi l'accés dels cotxes, el consistori santamarier pretén que la zona que uneix l'aparcament de Son Gulla i el mercat (el carrer Llarg sencer) sigui per als santamariers un espai de reunió, tranquil·litat i que potenciï d'aquesta manera tant les opcions lúdiques com comercials d'un municipi on, segons el batle, Nicolau Canyelles, "les persones són sempre més importants que els cotxes".

L'Ajuntament ja ha fet exclusivament per a vianants una zona del carrer Llarg, però el projecte que completava aquesta conversió s'ha encallat a causa de la inflació. Segons ha explicat Canyelles a l'ARA Balears, l'Ajuntament ha licitat el projecte ja en dues ocasions, però cap empresa s'ha presentat per rebre l'adjudicació i, així, dur a terme el projecte. El batle apunta que "primer la pandèmia i després la guerra d'Ucraïna han fet que els preus dels materials augmentin i la salut econòmica de les empreses empitjori".

En aquest sentit, assegura que les empreses consideren que dur a terme el projecte amb el pressupost acordat amb el Consell de Mallorca i l'Ajuntament santamarier els suposaria pèrdues econòmiques i, per això, de moment totes han declinat l'opció de tirar endavant la segona fase de l'adaptació del carrer Llarg per a vianants.

Tot i això, l'Ajuntament de Santa Maria ha aconseguit la pròrroga de la subvenció que havia de rebre del Consell de Mallorca per dur a terme aquestes tasques de millora al municipi i espera que "en poc temps" alguna empresa pugui fer les obres i finalitzar així el projecte, per tal de continuar potenciant la circulació dels vianants per davant de la dels cotxes.

stats