Part Forana 07/04/2022

Veïns i ajuntament presenten noves al·legacions per salvar la Caseta dels Capellans

És la contra resposta a la partió de Costes presentada el 2019 que amenaça una vintena d'habitatges i els tres restaurants de la zona

2 min
Una imatge d'arxiu de les Casetes del Capellans.

L'Ajuntament de Muro i l'Associació de Veïns Caseta dels Capellans presentaran paral·lelament noves al·legacions per contradir la partió proposada per Demarcació de Costes amb la qual quedarien dins domini maritimoterrestre una vintena de casetes i els tres restaurants de la zona. Aquesta vegada, l'argument es basa a defensar que els habitatges són béns comunals i protegits al mateix nivell que els territoris de domini públic, segons han explicat a aquest diari el batle del municipi, Miquel Porquer, i el president de l'entitat veïnal, Joan Álvarez.

Per una banda, els veïns han presentat un primer paquet de 350 al·legacions i en presentaran més en les pròximes setmanes, segons afirma Álvarez. Per l'altra, el consistori s'ha reunit aquest dimecres en ple per preparar les seves, però s'espera que s'aprovin el pròxim dilluns, ja que "volem que sigui potent i que tot quedi clar", segons ha explicat el batle.

Els béns comunals

En els documents presentats recorden que el nucli de la Caseta dels Capellans és un bé de domini públic de caràcter comunal adquirit per l'Ajuntament l'any 1929. Això és, els habitatges tenen la consideració de comunals de domini públic amb aprofitament per part dels veïns.

A més, els informes indiquen que els béns comunals són inalienables, inembargables i indivisibles i a més, no poden ser propietat d'una institució supramunicipal.

A banda d'això, l'Ajuntament proposa una partió alternativa i al·lega que la delimitació proposada per Costes el 2019 discorre per mitjà de l'aparcament i les edificacions públiques, les quals tenen les mateixes característiques que les casetes afectades i, per tant, la proposta "no té cap justificació", segons el document municipal.

Per altra banda, el Consistori argumenta que els seus estudis ambientals demostren que s'ha mantingut entorn del nucli l'estabilitat dunar de la platja.

Igualment, l'Ajuntament de Muro vol deixar clar que "la intenció és que no es pugui urbanitzar ni edificar més la zona, respecte del previst i conservant el nucli tradicional, a més d'adequar-lo mitjançant la infraestructura de xarxa pública de sanejament".

Per això, insten el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic que no inclogui la zona en domini públic i que s'apliqui una servitud de protecció de 20 metres.

Les terrasses dels restaurants de la zona

Cal recordar que Costes ha denegat la instal·lació de terrasses als tres restaurants que s'ubiquen en aquesta mateixa zona. Segons els propietaris, el Ministeri els ha assegurat que fins que no es resolgui la partió, no podran estudiar posar-hi les taules i cadires.

stats