Part Forana 13/10/2021

Llucmajor i el pobles del Raiguer són els que paguen menys als treballadors de recollida de fems

La unificació dels salaris al conveni col·lectiu és una de les principals demandes de la vaga que s'inicia el dijous

2 min
Imatge d'arxiu d'una vaga de neteja.

Els municipis que paguen menys als treballadors de la recollida de fems són Llucmajor i els pobles del Raiguer, segons ha informat l'ARA Balears el secretari general de l'Hàbitat de CCOO, Miguel Pardo, que ha explicat que el sou base d'un peó en aquests pobles oscil·la entre els 500 i 650 euros, tot i que puja fins als 800 euros amb les pagues extres. Tots els municipis de Mallorca, excepte Palma, Calvià i Pollença (en el servei de vespre), es veuran afectats per la vaga de treballadors de recollida de fems que començarà dijous. Mentrestant, la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) n'exigeix aquest dimecres la desconvocatòria davant el Tribunal d'Arbitratge i Mediació (TAMIB).

Pel que fa als salaris dels treballadors, varien segons la seva ocupació i localització. Segons Pardo, un peó a Mallorca i Menorca cobra al voltant de 13.300 euros anuals, mentre que un conductor cobra al voltant de 17.000 euros. Tot i això, assegura que hi ha excepcions: "Hem denunciat que hi ha pobles com Llucmajor on els treballadors no cobren el mínim interprofessional". En canvi, a Eivissa, que no s'acullen a la vaga, els sous es disparen i oscil·len fins als 30.000 euros. Segons ha explicat la FELIB en un comunicat en referència a la vaga, "els ajuntaments no mantenen cap relació juridicolaboral amb els treballadors". En aquest cas, els sous es fixen amb el càlcul d'una empresa independent, tot i que són els ajuntaments que accepten incloure'ls dins el plec de condicions per a les empreses concessionàries, han explicat des del sindicat.

"Durant la pandèmia hem cobrat sous miserables estant a primera línia", ha volgut recalcar Miguel Pardo, secretari general de l'Hàbitat de CCOO. "Demanarem la dimissió del conseller de Treball, Iago Negeruela, si no arribam a un acord per posar fi a la nostra precarietat", ha assegurat. El sindicat vol traslladar les disculpes als usuaris que es veuran afectats per la vaga, però, diuen, "ens hi hem vist obligats". Mentrestant, encara no tenen fixats els serveis mínims que oferiran a cada municipi, ja que tampoc es posen d'acord en quin percentatge han de ser.

Els tècnics de la recollida de residus negocien el conveni autonòmic que ha quedat bloquejat perquè en les negociacions no s'hi han inclòs els nou municipis que paguen menys als treballadors amb el pretext que ja tenen contractes signats, segons ha explicat el representant de CCOO. "No volem deixar fora cap company i, si acceptàssim, 200 persones quedarien fora del conveni. És per això que ens hem vist obligats a convocar la vaga", explica Pardo. Respecte d'aquesta qüestió, la FELIB explica que els consistoris treballen d’acord amb contractes establerts en plecs que es varen licitar en el passat i que es troben en vigor a dia d’avui i recorden que no es poden revisar si no existia una clàusula explícita en el contracte en el moment de la licitació. Els contractes en vigor finalitzaran d'aquí a dos o tres anys, si bé alguns altres ho faran en quatre o cinc, i només després se’n podran licitar de nous amb les condicions més favorables que reculli aquest nou conveni. 

A més, la FELIB vol aclarir que tot i estar d’acord en la petició dels treballadors, no és la seva potestat participar en la negociació d’un conveni col·lectiu perquè "no es tracta de treballadors de les entitats locals, sinó de les empreses adjudicatàries dels contractes de neteja i recollida de residus".

stats