Medi Ambient
Part Forana 30/09/2022

La UIB restaurarà el corredor de zones humides urbanes de la badia d'Alcúdia

Les accions formen part d'un projecte liderat per l'Ajuntament del municipi, el qual pretén mitigar el risc d'inundació i millorar la biodiversitat de la zona

ARA Balears
2 min
Imatge de les zones humides urbanes de Maristany i Estany des Ponts, a la badia d'Alcúdia.

PalmaLa Universitat de les Illes Balears (UIB) participarà en un projecte per restaurar el corredor ecològic de zones humides urbanes de Maristany i Estany des Ponts, de la badia d'Alcúdia, amb l'objectiu de mitigar el risc d'inundació i millorar la seva biodiversitat. En una nota de premsa, la UIB ha detallat, que el pla està liderat per l'Ajuntament d'Alcúdia que implementarà les accions de restauració i es coordinarà amb el suport del Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF).

Per la seva part, la UIB s'encarregarà del Pla de mesurament i seguiment d'indicadors, monitorant la millora de la qualitat ambiental d'aquests aiguamolls com a resultat de les accions de restauració. El projecte està cofinançat per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic que, amb fons de Next Generation de la Unió Europea, invertirà més de tres milions d'euros en accions desenvolupades durant tres anys.

Segons ha detallat la universitat, s'executaran accions per renaturalitzar la zona, millorar l'estat de conservació de l'hàbitat i espècies de flora i fauna aquàtica, retirar vegetació exòtica i invasora i residus, eliminar barreres i ampliar canals de drenatge involucrant a la comunitat, empreses locals i amb iniciatives de ciència ciutadana. Amb aquestes mesures, el pla pretén "retornar la vida" a aquest corredor ecològic, que està inclòs com a zona prioritària de restauració en el Pla d'Ordenació del Parc Natural de l'Albufera de Mallorca.

Amb tot, les propostes incloses en el projecte deriven d'un procés participatiu desenvolupat en 2021 per WWF i l'Ajuntament d'Alcúdia gràcies al suport de la Fundació MAVA, en el qual van intervenir uns trenta representants dels sectors implicats. Entre aquests el Govern, el Consell de Mallorca, la Demarcació de Costes, així com el sector turístic, sector esportiu, sector educatiu, associacions de conservació de la naturalesa i experts locals. Finalment, la UIB també ha destacat que el propietari de l'espai ha cedit els terrenys a l'Ajuntament d'Alcúdia perquè es puguin restaurar i dedicar a la conservació de la naturalesa.

stats