Agricultura
Part Forana 20/10/2022

Tramuntana XXI llança un projecte de comercialització del producte agrari de la Serra

La proposta, elaborada juntament amb la Fundació Iniciatives del Mediterrani, té com a objectiu potenciar el sector primari d'aquesta zona

ARA Balears
2 min
El paisatge de Banyalbufar. / ISAAC BUJ

PalmaL'associació Tramuntana XXI i la Fundació Iniciatives del Mediterrani han començat una sèrie d'intervencions per augmentar el consum i la comercialització del producte local agrari i agroalimentari, a fi de posar en valor els recursos forestals de la serra de Tramuntana. Per tant, segons les entitats, els objectius són potenciar que els agricultors, els ciutadans, les empreses, les associacions i les administracions públiques estableixin una estratègia de col·laboració per a la comercialització dels productes i la gestió sostenible dels recursos locals, i generar així un sistema de governança cap a la sobirania alimentària.

Aquest projecte s'emmarca en l'Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu de Mallorca, gestionada per l'Associació Mallorca Rural, i hi participaran set municipis de la Serra: Estellencs, Banyalbufar, Deià, Valldemossa, Esporles, Puigpunyent i Bunyola. Algunes de les activitats que es faran els pròxims dotze mesos són l'elaboració d'inventaris de productors agrícoles dels set municipis, dels comerços que venguin producte agroalimentari, dels propietaris i gestors forestals i de les empreses involucrades en la producció, distribució i comercialització de subproductes forestals a la serra de Tramuntana.

D'altra banda, es realitzaran jornades formatives en diferents municipis de la Serra per assessorar els agricultors del procés de conversió de les seves finques d'agricultura convencional a ecològica i un simposi d'agroecologia i municipalisme, entre altres. A més, en el projecte hi col·laboren la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica i l'Associació de Producció Agrària Ecològica de Mallorca.

Per part seva, la directora tècnica de Tramuntana XXI, Marta Ferriol, ha explicat: "Aquest projecte neix de la necessitat que s'ha identificat prèviament de fer costat al sector primari d'aquest territori, especialment el sector agrícola i forestal a la Serra". Ferriol ha lamentat que, "en les darreres dècades, la situació del sector primari a la Serra s'ha anat fent cada vegada més precària, amb les repercussions econòmiques, socials i paisatgístiques que aquest fet comporta, fins a arribar al punt actual, en el qual el sector primari d'aquest territori té un futur incert".

stats