Part Forana 25/03/2022

Terraferida presenta 22 propostes al Pla Territorial per protegir Mallorca

Recorda que gairebé un 10% de la superfície de l'illa ja està urbanitzat i que els darrers seixanta anys s'ha multiplicat per set

ARA Balears
2 min
Casetes en sòl rústic.

PalmaTerraferida ha presentat un document amb 22 propostes de protecció del territori perquè siguin incorporades al Pla Territorial de Mallorca (PTIM). En una nota recorda que gairebé un 10% de la superfície de l'illa ja està urbanitzat i que els darrers seixanta anys s'ha multiplicat per set.

"Lamentablement, la modificació del Pla Territorial no du cap proposta de protecció del territori, dels recursos naturals, ni cap millora del model de mobilitat. Simplement, es limita a incorporar els canvis d'altres administracions dels darrers 20 anys", explica.

A través d'un sistema d'informació geogràfica, Terraferida ha comprovat que Mallorca té encara 11.200 parcel·les edificables, prop de 7.000 habitatges ampliables i milers més de parcel·les no edificables, però que, agrupades, es poden acabar edificant. L'associació critica que la reforma del Pla Territorial "renuncia" a frenar aquest procés d'edificació que "acaba amb l'agricultura, empobreix la biodiversitat, destrossa el paisatge i esborra la cultura lligada al camp".

Cal recordar que el Pla Territorial està en procés de revisió al Consell de Mallorca. Terraferida critica que aquest document "és una enorme decepció" perquè deixa perdre l'ocasió per posar un poc de racionalitat al desastrós model urbanístic de Mallorca.

Propostes

Les propostes presentades inclouen la protecció del sòl rústic i de les àrees naturals que no estan protegides, l'eliminació de tots els sòls urbanitzables i urbans que actualment no disposen de serveis urbanístics complets i en condicions, i la defensa de les activitats agràries i els recursos naturals, com l'aigua o la biodiversitat de Mallorca.

Terraferida també suggereix que no es permeti la perforació de més pous que no estiguin vinculats a l'agricultura ecològica, així com la construcció de més piscines i l'obertura de noves carreteres i camins. A més, considera que s'ha de reactivar la rehabilitació d'habitatges i que se n'ha de facilitar la reforma, rebaixar-ne els costos i incentivar, a través d'ajudes públiques, que aquestes reformes vagin lligades a millores ambientals. 

stats