Pesca
Part Forana 24/08/2022

La temporada de la llampuga dona el sus amb bones perspectives

Els pescadors expliquen que, gràcies a l'alta temperatura, aquest peix va avançat i és més gros

2 min
Temporada de llampuga

PalmaLa pesca de la llampuga s'inicia dijous a Mallorca, segons un comunicat d'Opmallorcamar, i s'estendrà fins al 31 de desembre. El president de la cooperativa, Pedro Mercant, ha dit que enguany les perspectives de la temporada d'entrada "són bones" i que les llampugues "són més grosses". Es tracta d'una de les campanyes més esperades pel sector pesquer, ja que, històricament, ha reportat bons resultats comercials als pescadors professionals de les Illes Balears.

"La temperatura ha estat molt alta i ha fet que el peix es desenvolupi abans; hi ha un avançament, però no sabem si això suposarà també un final prematur de la temporada", ha explicat Mercant. La temperatura afecta la llampuga: "Fa canvis de comportament perquè s'autoregula; si l'aigua és freda, se'n va a llocs més càlids, ja que només està de passada per les Illes Balears", afegeix el president d'Opmallorcamar.

Opmallorcamar té censades 34 barques que es dediquen a aquesta mena de pesca. L'any passat va comercialitzar 71 tones d'aquest peix, que van reportar uns ingressos de fins a 558.656 euros al sector, una xifra menor que el 2020 –100 tones–, a causa de la pandèmia. "Esperam superar les tones de l'any passat i pensam que arribarem almanco a unes 90", ha assenyalat Mercant.

Diverses llampugues dins una cistella.

A més, l'entitat ha recordat que està establert un contingent de captura màxima de 150 quilos per barca. El president d'Opmallorcamar ha afirmat que és important "equilibrar l'oferta" per evitar que el producte "s'acabi en dos dies", ja que els pescadors "solen ser golafres". Pel que fa al preu, fonts de la cooperativa han apuntat que és la junta qui l'estableix i que va d'acord amb l'oferta i la demanda.

En qualsevol cas, Pedro Mercant ha declarat que la llampuga és un producte "molt típic de Mallorca", del qual es parla moltíssim perquè forma part de "tradicions arrelades". "Ha passat a ser un peix que es pot cuinar de tota manera; ara bé, si coincideix amb la temporada dels pebres, encara millor", ha dit el president de la cooperativa.

Una de les moltes receptes que es poden fer amb aquest peix: greixonera de llampuga amb albergínies.

Cal recordar que l'ús dels capcers de llampuga és exclusiu dels pescadors professionals d'arts menors. Per tant, la normativa preveu sancions econòmiques importants per a aquelles embarcacions professionals d'altres modalitats o per a les embarcacions recreatives que pesquin a menys de 250 metres de distància d'aquests.

stats