Mancomunitat del Pla
Part Forana 30/11/2023

La taxa d’aigua i clavegueram puja un 15% al Pla de Mallorca el 2024

La Mancomunitat del Pla ha fet la revisió de preus que es començaran a aplicar l’any vinent

Josep Maria Sastre
2 min
Servei Municipal d'Aigua de la Mancomunitat del Pla

PalmaLa Mancomunitat Pla de Mallorca ha anunciat que la taxa d’aigua i clavegueram pujarà un 15% als 14 municipis que conformen l’organisme supramunicipal a partir de dia 11 de gener de 2024. Cal recordar que el servei d’aigua i clavegueram de la Mancomunitat Pla de Mallorca és gestionat per Hidrobal (Societat General d’Aigües de Barcelona, SAU). La Mancomunitat del Pla ha fet la revisió de preus que es començaran a aplicar l’any vinent i “s’ha fet d’acord amb els índexs de variació dels conceptes prevists en els plecs de licitació”.

Quatre conceptes

Per una banda, es deu “a la variació unitària del cost de personal per aplicació del Conveni Col·lectiu Estatal de les indústries de captació, elevació, conducció, tractament, distribució, sanejament i depuració d’aigües potables i residuals”. També s’ha aplicat la variació unitària del preu de manteniment, com ara la fabricació d’aixetes i vàlvules, reparació de productes metàl·lics, maquinària i equips. Finalment, s’aplica la variació unitària del preu de compra de l’aigua i el preu de l’energia. La presidenta de la Mancomunitat Pla de Mallorca, Joana Maria Pascual, ha explicat que s’aplicarà aquesta revisió dels preus del subministrament com s’estipulà en el contracte amb Hidrobal signat l’11 de gener de 2022, en el qual consta que els preus no es podien modificar durant els dos primers anys.

Pel que fa al que suposarà aquesta pujada, Pascual posa com a exemple que en “una unitat familiar amb un consum responsable normal que no excedeixi els 15 metres cúbics (bloc 1), la pujada serà d'1,5 euros aproximadament”. En aquest sentit, el preu del metre cúbic d’aquest bloc 1 de consum que va de l’1 als 15 metres cúbics és ara de 0,83 euros. A partir de dia 11 de gener serà de 0,96 euros. Després de la pujada, el bloc 2 (de 15 a 30 metres cúbics) pagarà 1,21 euros i el bloc 3 (més de 30 metres cúbics), 1,90 euros. En aquest sentit, recorda que la Mancomunitat aplica tarifes progressives que graven el consum: “Qui més consumeix més paga perquè pensam que s’ha de penalitzar els grans consumidors i protegir els usuaris que fan un ús responsable de l’aigua”, conclou Pascual.

stats