SANT LLORENÇ DES CARDASSAR
Part Forana 18/10/2013

El talaiot de s'Illot passa a mans públiques

L'Ajuntament compra el monument i els terrenys que ocupa per tres milions d'euros

Joan Sitges
2 min
ADEQUACIÓ 
 El bé patriomonial ha estat adequat a les visites, l'han donat a conèixer, l'investiguen i s'hi han invertit recursos públics.

Sant Llorenç.El monument prehistòric que ha centrat el pla de reconversió turística del nucli constaner de s'Illot passarà a ser públic. L'Ajuntament de Sant Llorenç ha acordat la compra del talaiot amb els actuals propietaris i pagarà tres milions d'euros pel monument i pels solars on s'ubica.

El poble de Sant Llorenç serà el nou propietari dels 9.920 metres quadrats que ocupa el recinte del talaiot, un momument talaiòtic que, de fet, s'ha situat en el centre del pla de reconversió turística de s'Illot, que començà el 2008. Aquest pla de renovació i modernització integral del nucli turístic té com a objectiu "donar valor al poblat talaiòtic com un recurs turístic diferenciador".

Bé patrimonial adequal

Amb la compra del talaiot, "passa a mans públiques un bé patrimonial que hem adequat a les visites, que hem donat a conèixer, que investigam i en el qual hem invertit recursos públics", destacà el batle, Mateu Puigròs (GISC). De fet, des del 2008 s'han fet autèntics esfoços per revalorar el monument megalític. S'hi han "instal·lat passarel·les i panells explicatius per fer el talaiot accessible als turistes i als residents, s'ha obert el Centre de visitants del poblat, s'han fet campanyes d'excavació, el monument està indicat des de tots els punts d'interès de s'Illot i els hotels en fan promoció", resumeixen des de l'Ajuntament.

L'acord de compra preveu que el Consistori pagui tres milions d'euros en cinc anys als propietaris dels terrenys. Aquest acord, que s'haurà d'aprovar en el proper ple municipal, "pretén evitar el procés d'expropiació forçosa que per llei podrien exigir els propietaris i que perjudicaria els comptes municipals", explica el batle. Les Normes Subsidiàries de Sant Llorenç qualifiquen els solars com a "zona lliure pública" i, segons la Llei del sòl, els titulars de terrenys d'aquesta categoria poden acudir als tribunals i exigir als ajuntaments la compra o l'expropiació de les parcel·les.

L'acord, per tant, "assegura que l'Ajuntament no entrarà en un procés judicial per adquirir el talaiot, que en altres municipis han acabat en sentències condemnatòries, sense possibilitat de pactar cap preu i amb multes elevades", advertí el batle. Així, el Consistori pagarà els tres milions acordats amb els propietaris en diferents quotes fins al 2018. En signar-se la cessió dels terrenys s'abonaran 600.000 euros. A més, es pagaran cinc quotes anuals de 280.000 d'euros fins al 2018. Per pagar el milió d'euros restant, l'Ajuntament podrà pagar els doblers en efectiu o bé mitjançant la cessió d'un solar urbà municipal, de 6.530 metres quadrats, situat al carrer de la Roca de Sant Llorenç.

Amb tot, l'acord de compra no inclou el local que lloga l'Ajuntament i que ara ocupa el Centre de Visitants del monument, un centre interpretatiu creat amb l'assessorament científic de l'equip d'arqueologia de la UIB que permet aprofundir en la vida de la prehistòria a Mallorca.

stats