Part Forana 06/09/2018

Son Macià treu de l'oblit el darrer batle republicà, 82 anys després del seu assassinat

L'acte d'homenatge tindrà lloc aquest divendres a les Cases Grans

Ara Balears
2 min
Cartell d'homenatge amb el retrat del darrer batle macianer republicà.

ManacorAquest divendres el poble de Son Macià (Manacor) retrà homenatge a Toni Sitges Febrer 'des Clot' qui va ser batle durant la II República. L’acte, impulsat per un col·lectiu macianer creat expressament, també vol retre homenatge a la seva família, víctimes de la injustícia i d'un llarg oblit de 82 anys. L’acte es farà a la clastra de les Cases Grans de Son Macià a les 20 hores.

El col·lectiu i les entitats del poble que hi donen suport pretenen conhortar, reconciliar, dignificar les víctimes i tancar ferides, tot recordant i fent memòria d’uns fets molt rellevants per Son Macià i que marcaren la seva història per sempre.

Segons els organitzadors, l’objectiu de l’acte és dignificar la figura d’un home bo, pagès de professió que va ser detingut el 28 d’agost de 1936 i afusellat al cementeri de Son Coletes (Manacor) el 7 de setembre del mateix any, sense cap causa més que la de servir el seu poble.

Durant el seu mandat es va impulsar la delimitació urbanística de la plaça i el seu entorn, com també les obres de l’església, elements que constitueixen el centre neuràlgic del poble. Toni Sitges era batle de Son Macià sense remuneració. Va deixar vídua i tres fills petits, que hagueren d’afrontar la pèrdua del seu pare amb moltes dificultats.

'Fe de mort', set anys després

La figura de Toni Sitges és encara ara molt desconeguda i poc reconeguda, tal com succeí amb moltes de les víctimes del franquisme. Fins als 7 anys del seu assassinat pels falangistes, la família no va rebre'n la fe de mort. Els seus fills, Jaume i Bel, hagueren de deixar l’escola perquè la seva vídua es va negar que duguessin el vestit de falangista, el mateix vestit dels qui assassinaren son pare. Aquest fet els va suposar humiliacions, discriminació i penúries.

Ja en democràcia, els familiars tampoc no van tenir cap reconeixement i deixaren de confiar en les institucions. Per sort, dos dels tres fills són encara vius i podran ser testimonis del primer acte de reconeixement en memòria del seu pare al poble que el va veure néixer.

A l’acte hi haurà parlaments dels historiadors Antoni Tugores i Tomàs Garau i l’actor Joan Miquel Artigues, combinats amb actuacions musicals. També s'hi presentarà una placa en memòria de Toni Sitges.

stats