Part Forana 18/10/2021

Una nova troballa indica que hi ha més cossos a les fosses de Son Coletes

Ha començat la segona fase d'excavacions al cementeri de Manacor

2 min
Tècnics encarregats de l'excavació al cementeri de Son Coletes durant l'inici de les tasques

La segona fase d'excavacions al cementeri de Son Coletes de Manacor ha començat aquest dilluns amb una troballa esperançadora per a l'equip tècnic. Es tracta d'una nova peça més del basament de la creu de l'antic cementeri, on les investigacions situen els cossos de les fosses obertes durant els anys de repressió franquista. "Iniciam la segona fase amb molta il·lusió, però amb coneixement de causa", ha explicat Cesc Busquets, arqueòleg del projecte.

Durant l'inici de les tasques, que s'allargaran fins al desembre, el secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha remarcat que l'objectiu és aconseguir un resultat satisfactori per a les famílies de les víctimes, però que es tracta d'una intervenció complicada per als tècnics. De fet, el batle de Manacor, Miquel Oliver, ja s'ha reunit amb els familiars per informar del traçat del projecte. Segons Jurado, "l'any passat vàrem fer una gran passa endavant, amb la troballa de fins a 25 persones assassinades, cinc de les quals han estat identificades i enguany tenim l'esperança d'augmentar aquest nombre i donar resposta a més famílies que encara esperen".

Autoritats durant l'inici de la segona fase d'excavacions al cementeri de Son Coletes

Les tasques consistiran a obrir el subsol que l'any passat no es va poder treballar. "Recuperarem la feina on la vàrem deixar", ha explicat Busquets, tècnic de l'empresa Atics, encarregada del projecte, juntament amb l'empresa Aranzadi. Segons el calendari previst, aquests pròxims 15 dies les tasques se centraran en les dues zones enjardinades i també a començar a llevar les llosetes de formigó dels passadissos centrals, sense impedir la circulació per aquesta zona. Posteriorment s'avançarà en l'excavació dels passadissos que amb la reforma dels anys 50 del segle XX varen quedar lliures de tombes tipus cripta.

A més, el batle de Manacor ha explicat que es fixaran visites guiades perquè la ciutadania pugui entendre la importància del projecte. Cal destacar que les feines s'interrompran dia 1 de novembre per la festivitat de Tots Sants.

Just després de Son Coletes, aquest tercer pla de fosses es durà al cementeri nou de Sant Francesc Xavier, a Formentera, per mirar de localitzar els cossos dels que varen morir en l'únic camp de presoners que hi va haver instal·lat després de la Guerra Civil a les Balears, el camp de presoners de la Savina. Seguidament, es farà la intervenció al cementeri nou de Sant Francesc i posteriorment serà el torn de la tercera fase del cementeri de les Figueretes, el cementeri d'Inca, el cementeri de Selva, el cementeri de Mancor de la Vall i el pou de Son Danús, a Santanyí.

stats