Polèmica
Part Forana 24/08/2023

Sóller instal·la tendals al camp d'esports, dos anys després de talar els arbres que hi feien ombra

L'oposició ho ha denunciat públicament i ha recordat que, "a cinc metres de les pistes, hi ha una escola pública que té el pati sense ombra des del 2021"

2 min
Els operaris instal·lant els tendals.

PalmaL'ombra als espais públics de Sóller torna a ser motiu de polèmica al municipi. I és que dimecres l'Ajuntament va instal·lar tendals per dotar d'ombra una zona del camp d'esports del Port de Sóller (anomenat Infant Lois), on ara es juga a petanca. L'actuació, que de manera aïllada és positiva, ha generat controvèrsia no només entre els grups polítics municipals, sinó també entre els veïns. Per què?

Idò perquè el consistori anterior –dirigit pel mateix partit: el PP– va ordenar talar fa dos anys una dotzena d'arbres a la mateixa zona que no només tenien un valor mediambiental, sinó que també dotaven d'ombra l'espai. En aquell moment, la tala ja va ser motiu de polèmica, però l'Ajuntament al·legà "motius de seguretat", després que uns dies abans el vent fes caure unes quantes branques d'un dels arbres del camp d'esports.

Com que just davant de l'Infant Lois hi ha el col·legi públic Pere Cerdài, arran de la preocupació que algun arbre caigués a l'escola o al pati, l'Ajuntament va demanar un informe tècnic sobre l'estat de l'arbrat i les possibles solucions. Només s'hi va apreciar "risc moderat" en alguns dels exemplars i es varen aconsellar mesures preventives, que mai no es varen arribar a aplicar. Entre aquestes mesures s'assenyalava monitorar els arbres cada sis mesos i, després de vent fort, efectuar una poda de seguretat en alguns d'ells. També es recomanava instal·lar ancoratges aeris en els arbres més problemàtics.

Quant a la tala completa, només s'aconsellava en un únic exemplar. No obstant això, se'n varen talar dotze. A més, l'anterior regidor de Medi Ambient, Joan Ruiz, va assegurar que se'n plantarien d'altres que no fossin perillosos i que també fessin ombra. Ara, dos anys després, el mateix ajuntament s'ha vist obligat a instal·lar tendals per tornar a dotar d'ombra la zona que s'utilitza per fer esport.

L'oposició es posa les mans al cap: "És patètic"

Laura Celià, la cap del partit de l'oposició, Més per Sóller, ha criticat els fets a les xarxes socials i ha afegit que no només els esportistes han quedat sense ombra, sinó també els alumnes del Pere Cerdà: "A cinc metres d'aquestes pistes hi ha una escola pública que té el pati sense ombra des de fa dos anys", ha dit. A causa d'això, "a partir del mes d'abril els alumnes han de fer torns per jugar a l'ombra. Patètic", ha sentenciat.

També el portaveu dels socialistes de Sóller, Jaume Mateu, s'ha sumat a les queixes de MÉS: "Tallen o maltracten arbres i després han de posar tendals, que a les escoles fan més poca via o no arriben. Això és fer les coses amb els peus".

stats