Transició energètica
Part Forana 15/03/2023

Sóller desbloqueja poder instal·lar plaques solars damunt teulada en sòl rústic protegit

La normativa municipal actual només deixa col·locar-les a terra per preservar criteris estètics

1 min
Sóller permetrà posar plaques solars damunt teulada en sòl rústic.

PalmaL'Ajuntament de Sóller ha desbloquejat la modificació puntual del Pla especial d'horts i tarongers (sòl rústic protegit), amb la qual es permetrà instal·lar plaques solars damunt les teulades de les cases ubicades en els nuclis rurals del municipi.

En concret, el ple d'aquest dimarts ha aprovat per unanimitat el text refós del Pla, que subsana unes deficiències detectades pel Consell de Mallorca l'any 2011 que mai no foren resoltes. Sense aquest tràmit, l'Ajuntament no podia presentar davant la institució insular la modificació de la normativa per permetre les plaques solars damunt teulada en rústic.

La normativa municipal actual és molt restrictiva quant a la instal·lació de panells fotovoltaics. De fet, en sòl rústic només es poden instal·lar en terra per preservar criteris estètics, una mesura que va en detriment de l'activitat agrícola del municipi, han coincidit totes les forces polítiques. Es tracta d'una mesura prou esperada també pels veïns, que fins ara veien molt limitada la possibilitat d'apostar per l'autoconsum.

Val a dir que l'Ajuntament ja té enllestida i aprovada la proposta per regular la instal·lació dels panells en aquesta zona, on viu prop del 60% de la població distribuÏda en nuclis rurals. Ara serà el Consell qui haurà de donar llum verda a aquesta modificació, un tràmit que es pot allargar anys.

Pel que fa a sòl urbà, només es permet col·locar els panells damunt cobertes planes i amb algunes excepcions. No obstant això, el Decret llei 3/2022 aprovat pel Govern –que passa per damunt la normativa municipal– elimina les traves per instal·lar-les en teulades inclinades en zona urbana.

stats