Recursos hídrics
Part Forana 19/09/2022

Ses Salines, Campos i Santanyí reclamen una planta dessaladora amb l'ecotaxa

Aquests tres municipis del sud de Mallorca cerquen pal·liar els efectes de la sequera i millorar la qualitat de l'aigua per al consum humà

ARA Balears
2 min
Imatge dels batles dels municipis: Juan Rodríguez, Francisca Porquer i Maria Pons.

PalmaEls ajuntaments de ses Salines, Campos i Santanyí han sol·licitat al Govern de les Illes Balears que doti la comarca d'una dessaladora portàtil, a fi de combatre els efectes de les sequeres a la zona i també pal·liar les conseqüències sanitàries de la mala qualitat de l'aigua subministrada per al consum humà en aquests municipis. Els batles Juan Rodríguez, Francisca Porquer i Maria Pons han instat Francina Armengol que financi la infraestructura amb fons de l'ecotaxa, la inversió de la qual calculen en uns 14 milions d'euros.

Aquesta infraestructura, segons han apuntat els consistoris en un comunicat, gràcies a la seva portabilitat, podria moure's i utilitzar-se a altres zones de Mallorca quan les circumstàncies ho requereixin. De fet, segons els batles de ses Salines, Campos i Santanyí, amb el concurs d'aquesta nova infraestructura es garanteix el subministrament d'aigua apta per al consum humà, s'abarateixen costos i, per tant, el preu final de l'aigua per al consumidor. A més, amb ella s'avança en la transició energètica, ja que funciona amb energia solar.

Cal recordar que el sud de Mallorca és una de les zones amb menys precipitacions de les Balears i, els últims anys, s'ha detectat una problemàtica en relació amb les aigües subministrades per al consum humà. Actualment, la massa d'aigua de Santanyí està molt salinitzada i la que subministra a Campos i ses Salines presenta, a més de salinització, un elevat nivell de nitrats. Les dades de la revisió del Pla Hidrològic de les Illes Balears PHIB (2021-2027) presenten valors d'índex de sobreexplotació del 116% a Santanyí, del 121% al pla de Campos o del 120% a Cala D’Or.

Segons els ajuntaments d'aquests municipis, com que no disposen de més recursos subterranis a la zona, ni de la possibilitat d'aconseguir pous que aportin cabal en quantitat i qualitat suficient, ni tenir una perspectiva a curt termini de l'arribada de la xarxa troncal en alta d'aigua potable subministrada pel Govern a través d'Abaqua, aquestes localitats requereixen cercar noves solucions al subministrament d'aigua potable.

El projecte compleix amb l'Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030, ja que es millorarà la qualitat dels aqüífers en eliminar les extraccions i s'aconsegueix una millor eficiència del sistema de proveïment, de manera que l'aigua subministrada assoleix els paràmetres habituals per a consum. D'altra banda, el consum energètic de la dessaladora es resol amb plaques fotovoltaiques amb una potència de 300 kwp que produeixen l'energia necessària del sistema, la qual cosa suposa una planta sostenible.

Amb tot, en el projecte es preveuen les conduccions de presa d'aigua de la mar i de l'abocament de la salmorra, així com dipòsits necessaris del sistema, previ a ser enviada mitjançant noves canalitzacions fins als dipòsits de capçalera del subministrament municipal. “El projecte tindrà una gran repercussió social amb la millora de la qualitat de l'aigua d'aixeta i estalvi familiar en poder evitar l'elevat cost de comprar aigua embotellada per a la taula i cuinar”, han conclòs els batles de ses Salines, Campos i Santanyí.

stats