Part Forana 04/11/2019

Salvem Portocolom torna al carrer per denunciar la "depredació" del litoral

Ports IB donarà quatre alternatives per executar el carrerany entre el pinar i el mar

Ara Balears
2 min
Concentració de protesta, aquest diumegne als pinars de Sa Bassa Nova de Portocolom.

PortocolomL'intent d'habilitar un passeig encimentat a la zona dels pinars de sa Bassa Nova de Portocolom, per part de Ports IB, ha motivat una mobilització veïnal en contra d'una altra actuació al litoral felanitxer sense comptar amb l'opinió dels residents, que consideren aquest fet un nou acte de "depredació" de la costa.

Des de la plataforma Salvem Portocolom s'ha recordat que "es tracta dels darrers espais naturals que queden dins el nucli urbà. A més, són uns espais que per una banda tenen la mar, però que per l'altra tenen un carril bici, una calçada per a cotxes i una vorera per a vianants".

Fa una setmana es començà a formigonar el passeig a escassos metres de la vorera de la mar i durant el temporal d'aquest diumenge les ones ja passaven per damunt d'aquest nou vial per a vianants. En foren testimoni les 300 persones que s'hi varen concentrar.

La zona dels pinars de sa Bassa Nova s'ha conservat gràcies a un acord social, fruit d'un procés participatiu, que es va realitzar fa 15 anys, segons el manifest de rebuig a l'actuació de Ports IB. "Una solera de formigó amb marès per dissimular no és suficient per amagar que des de Ports IB, des de la batlia o des d'alguns grups fan política sense tenir en compte l'opinió del poble. I això, tradicionalment, no ha funcionat", es recorda des de Salvem Portocolom.

Crítiques a la presidenta de l'associació veïnal

Des de Salvem Portocolom es posà també en qüestió "unes paraules que venen de la presidència de l'Associació de Veïns de Portocolom", favorables a crear el passeig. "Diferents persones en la concentració d'ahir ens varen fer saber que, tot i ser-ne socis i sòcies, estan ben en desacord amb les paraules de la presidenta d'aquesta entitat, que demana la construcció del nou passeig. La crítica principal és que s'ha pres partit sense consultar les persones associades", ha manifestat la plataforma aquest dilluns.

Visita obres d'embelliment

El batle de Felanitx, Jaume Monserrat, ha acompanyat el director general de Ports, Xavier Ramis, a la visita que s'ha fet aquest dilluns a l'inici de les obres d'embelliment que es duen a terme als carrers Pescadors i Cristòfor Colom de Portocolom.

Pel que fa a la concentració d'aquest diumenge de col·lectius contraris a la construcció del camí, el batle ha indicat que, respecte de qualsevol manifestació, sigui en contra o a favor dels projectes que es realitzen per part dels partits que governen, "si tot es fa amb pacifisme, tot és respectable".

S'ha aprofitat la visita per parlar de la construcció del camí al pinar de sa Bassa Nova, que aquests dies ha motivat una protesta veïnal. Les obres del camí quedaran aturades aquesta setmana mentre es pren la decisió més adequada amb l'entorn.

Quatre alternatives

El batle de Felanitx, Jaume Monserrat, ha indicat que es repensaran alguns punts del carrerany de primera línia. "Hi ha la possibilitat de replantejar el projecte, de si s'ha d'executar amb fusta o amb un altre material menys agressiu", ha dit. Els tècnics de Ports han donat quatre alternatives al Consistori perquè decideixi quina és la més adequada. Monserrat ha dit que Ports de les Illes executarà el projecte que l'Ajuntament els digui, ja que és una petició que el consistori va fer en el seu moment. En uns dies la proposta definitiva serà presentada a l'ens perquè la dugui a terme.

stats