Part Forana 10/08/2020

Esbroncades i aplaudiments per rebre la família reial a Petra

Els monarques eviten fer declaracions sobre la fugida de Joan Carles I en la seva visita a la Casa Museu de fra Juníper Serra

Tomeu Riera/ Kike Oñate
2 min
Manifestació contra la casa reial a Petra./ ISMAEL VELÁZQUEZ

PetraMonàrquics i republicans han rebut la família reial aquest dilluns a Petra amb dues manifestacions convocades a només uns carrers de distància. Felip VI, Letícia i les seves filles han visitat la Casa Museu de Juníper Serra acompanyats per la ministra d'Educació, Isabel Celaá, i la presidenta del Govern, Francina Armengol. Cap d'ells ha fet declaracions durant la seva visita, malgrat el nombrós grup de periodistes que s'ha desplaçat a Petra per seguir la visita. I malgrat que li han demanat per la fugida d'Espanya de Joan Carles I, Felip VI ha optat pel mutisme com a resposta.

L'arribada de la família reial a Petra ha mobilitzat un centenar de monàrquics dividits i una trentena de republicans, que han acudit a la localitat mallorquina per manifestar el seu suport i rebuig a la presència dels reis, respectivament. Ja durant el matí, tècnics de l'Ajuntament de Petra han tapat diverses pintades antimonàrquiques que s'havien fet a algunes parets del poble. A l'horabaixa, quan s'acostava l'arribada de la família reial, s'ha retirat un senyal de trànsit del carrer on havien de passar perquè hi havia dibuixat un llaç groc.

A les 18.30 h ha començat la manifestació en suport del rei organitzada per Foro Baleares, que en un comunicat afirmava "afrontar amb orgull i valentia la seva defensa perquè clarament suposa un fidel reflex de la majoria del poble espanyol actualment". A aquesta banda de carrer s'hi han pogut escoltar diverses vegades crits com "Visca Espanya" o "Visca el rei". L'entitat convocant no ha comunicat que faria una concentració en cap moment, mentre que els manifestants republicans sí que ho han fet, segons ha confirmat la Delegació del govern espanyol a les Balears.

La manifestació en favor de la república que s'havia organitzat sota el lema 'Arruix Borbons' ha començat 30 minuts més tard. Al principi, la Guàrdia Civil no ha deixat als manifestants acostar-se al punt previst i s'han vist algunes empentes. Tanmateix, finalment els han deixat acostar-s'hi més, encara que es trobaven més enfora de la casa museu que l'altra concentració, a la qual sí que s'ha apropat Felip VI. Alguns dels manifestants republicans s'han queixat perquè per entrar a segons quins carrers la Guàrdia Civil els demanava documentació, encara que a molts dels qui portaven banderes d'Espanya no se'ls ha sol·licitat aportar-la.

Una visita sense incidents

Malgrat la protesta republicana, la visita dels reis a la Casa Museu de Juníper Serra s'ha duit a terme sense incidents. A més de Celaá i Armengol, també hi han estat presents la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; la delegada del govern espanyol, Aina Calvo; el president del Parlament balear, Vicenç Thomàs, i el batle de Petra, Salvador Femenías. Després de sortir de la casa natal de Juníper Serra, han continuat fins al convent de Sant Bernadí de Sienna.

La visita a la casa museu del missioner s'ha fet mesos després que els atacs a les estàtues del mallorquí creuassin l'Atlàntic, arribant a Palma, quan uns desconeguts pintaren "racista" a l'estàtua que hi ha a la plaça de Sant Francesc. Activistes del moviment antiracista dels Estats Units varen tomar l'estàtua de Serra que hi ha al Golden Gate Park de Sant Francisco.

stats