Part Forana 26/05/2022

Els quatre projectes del Consell damunt l'asfalt de Santanyí

La ronda de s'Alqueria Blanca i la rotonda de Consolació són dues de les obres més històricament demandades, però sofreixen retards per començar les obres

3 min
El punt negre de Consolació, a s'Alqueria Blanca

Santanyí té pendents fins a quatre projectes per millorar el trànsit del municipi que, tot i que el Consell de Mallorca té projectats, encara no han començat. Es tracta de les històricament demandades ronda de s'Alqueria Blanca i rotonda de Consolació i també l'eix cívic cap al polígon de Son Olivó i la reforma de la carretera ses Salines - Colònia de Sant Jordi. Mentre que l'Ajuntament i el PP del Consell reclamen explicacions, el conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, ha anunciat a aquest diari que les obres de la rotonda de Consolació i la millora a la carretera cap a ses Salines començaran enguany, tot i que han sofert retards a causa de la pujada de preus de material d'obra. Pel que fa l'esperada circumval·lació de s'Alqueria, el procés ara es troba en mans dels terminis judicials i administratius.

La ronda de s'Alqueria, una demanda històrica

La construcció de la ronda de s'Alqueria Blanca és una demanda històrica dels veïns del nucli per tal de rebaixar la pressió del trànsit, que durant la temporada alta arriba als 8.000 cotxes diaris –ja que aquest és el camí per anar a Portopetro, Cala Egos i Cala d'Or. De fet, l'Ajuntament denuncia que aquest problema provoca que un agent de Policia Local es destini exclusivament a aquest tram durant els mesos d'estiu.

Així, l'historial administratiu d'aquest projecte comença l'any 2012, quan el consistori entrega una proposta de traçat al Consell de Mallorca. Precisament, el debat del traçat de la circumval·lació ha provocat el recés del projecte. Des de l'Ajuntament de Santanyí lamenten que avui dia el pla encara "no estigui encaminat".

Ara bé, Sevillano ha assegurat que, mentre "no hi ha debat polític sobre la ronda perquè sabem que és molt necessària", ja s'ha donat el vistiplau de la franja de reserva (la zona que la Conselleria de Medi Ambient i Territori ha aprovat per desenvolupar-hi el projecte). Una vegada superada aquesta passa, però, s'hi han posat recursos i al·legacions, fet que ha provocat més retards. "S'han de respectar els terminis de l'Administració i l'Ajuntament és plenament conscient d'aquest fet", ha dit.

Per altra banda, alguns particulars afectats també han interposat un recurs contenciós administratiu sobre la franja de reserva, la qual cosa posa en mans dels tribunals la verificació del projecte. Igualment, el conseller ha assegurat que aquest fet no ha interromput el procés i "s'està enllestint el pla de construcció per definir la circumval·lació".

De fet, aquesta mateixa setmana el PP del Consell reclamava el començament de la ronda durant una visita al llogaret. Per a Sevillano, "els populars són plenament conscients d'aquestes passes" i acusa l'oposició de "voler confondre als ciutadans perquè interpretin que gràcies a la reva reclamació ha sortit aquesta obra".

La rotonda de Consolació, el punt negre a fer desaparèixer

La rotonda de Consolació és el punt negre de les carreteres del municipi, i també el de partida de la ronda, segons expliquen des de l'Ajuntament. Ara bé, sembla que els terminis no s'allargaran tant com el projecte mare. El conseller Sevillano ha explicat que en els dies vinents tornarà a sortir la licitació per començar les obres abans d'acabar l'any. Segons Sevillano, les tasques "ja estarien a punt de començar" si no fos perquè la primera licitació va quedar deserta. Això és, cap empresa es va presentar, coincidint amb la pujada de preus del material a causa de la inflació. El projecte s'ha tornat a publicar amb els preus actualitzats.

La millora de la carretera cap a Llombards es farà enguany, però l'eix cívic queda a la coa

Un altre dels projectes pendents al municipi és la millora i ampliació de la carretera cap a ses Salines - Colònia de Sant Jordi (que passa pels Llombards). A aquests moments es troba a punt de sortir a licitació, segons Sevillano. El Consell té previst afegir vorals i un carril bici per unir els nuclis.

"Seria injust fer-ho tot al mateix municipi". Iván Sevillano ha argumentat així que el passeig per a vianants des del nucli de Santanyí cap al polígon de Son Olivó es farà l'any que ve, amb el compromís de l'execució de les altres obres durant aquest 2022.

stats