Part Forana 21/06/2023

Quatre coses que no sabies del nou batle de Sant Llorenç: fill d'una cambrera de pisos i amic dels hotelers

Jaume Soler es presentà per primer pic amb el PP, però a les anteriors eleccions ho va fer pels independents de Son Carrió. Com a president del C. E. Cardassar, ha guanyat projecció social als darrers anys

3 min
Juame Soler, el dia de la investidura, amb la vara de batle amb les mans.

PalmaAmb 32 anys, Jaume Soler (PP) ha arribat a la batlia de Sant Llorenç gràcies al pacte dels populars amb la Unió Independent Carrionera (UICA) i els Gent per sa Coma, Cala Millor i s'Illot. Com a president del C.E. Cardassar, ha guanyat molta de projecció social als darrers anys, sobretot gràcies a l'eliminatòria de la Copa del Rei que enfrontà l'equip de Sant Llorenç amb l'Atlètic de Madrid, pel desembre del 2020, al camp del Moleter. Soler és biòleg de formació i laboralment ha estat vinculat a l'Ajuntament de Sant Llorenç amb diferents projectes.

1. Fill d'un brigada municipal i d'una cambrera de pisos

Jaume Soler, Barbot de malnom, és fill de Jordi Barbot, treballador de la brigada municipal de l'Ajuntament de Sant Llorenç. El seu malnom es relaciona amb un redol de foravila del municipi que s'anomena Son Barbot. Sa mare és cambrera de pisos en un hotel de sa Coma. Jaume té una sola germana, que és un parell d'anys major.

2.L'edat de Crist i graduat en Biologia

Dia 24 d'agost, dia de Sant Bartomeu, Jaume Soler tindrà allò que s'anomena "l'edat de Crist". És a dir, farà 33 anys. Quan acabà al'institut va fer un parèntesi en els seus estudis. Al cap d'un any, però, es matriculà al Grau de Biologia a la UIB, just en el moment que, amb el Pla Bolonya, despareixien les llicenciatures, per deixar als plans d'estudis de quatre anys. Quan feia poc que s'havia graduat, va començar a fer de becari a l'Ajuntament del seu poble, i hi ha estat vinculat laboralment en períodes diferents i a gràcies a diferents projectes, i essent-ne batle Mateu Puigròs.

3.Primer als Independents de Son Carrió, ara al PP

A les eleccions del 2019, qui en l'actualitat sol lluir americana i guardapits a les fotos de les xarxes socials, va formar part de la llista de la candidatura del GISC (Grup Independent de Son Carrió), la formació amb què Mateu Puigròs va ser batle durant anys. Fins al passat mandat, era habitual que la formació política originària del llogaret de Son Carrió inclogués membres d'altres del municipi. En canvi, al 28-M, el grup hereu del GISC, la UICA, just ha inclòs carrioners a la seva llista, fruit d'una estratègia electoral diferent. Tot i que tradicionalment els independents de Son Carrió pactaren amb les forces progressistes, ara s'han decantat pels conservadors.

4."Posat pels hotelers?"

Contra tot pronòstic, el comitè local del PP llorencí digità Jaume Soler com a candidat popular, en substitució de la històrica Manuela Meseguer, qui va ser directora de l'Institut Balear de la Dona en temps de José Ramón Bauzà. Es diu que el lobby hoteler llorencí va estar darrere aquesta decisió dels conservadors. En especial, s'atribueix la decisió a l'empresari conegut com Biel Figó, propietari d'una empresa constructora que fa feina per hotels. Figó durant anys ha estat vinculat al "Carde" (nom col·loquial amb què es coneix el C.E. Cardassar.

5.President del C.E. Cardassar

En la decisió de fer-lo candidat, es diu que hi ha tingut un pes específic la bona gestió al capdavant del Cardassar. Es va donar a conèixer arreu de les Illes Balears amb motiu de l'eliminatòria de la Copa del Rei que jugaren el Cardassar i l'Atlètic de Madrid, pel desembre del 2020. Era quan tot just es començaven a relaxar les mesures covid, i aquell pàrtit donà a Soler una gran repercusió tant dins les Balears com fora. Foren habituals les entrevistes a Jaume Barbot a la premsa i a les televisions, tant a IB3, com a les espanyoles. En campanya electoral va manifestar que si sortia elegit batle, renunciaria com a president del Cardassar.

6.Mateu Puigròs i el rancor cap a Pep Gall

Pel poble es comenta que el pacte que ha fet batle Jaume Soler l'ha trempat l'històric Mateu Puigròs. La causa seria el rencor que es tenen l'antic líder del GISC i qui ha estat batle fins ara el socialista Josep Jaume (Pep Gall). De fet, Puigròs anava com a número 10 a la llista de la UISCA. Amb l'equilibri de forces, un pacte amb l'esquerra hauria estat possible, però els independents carrioners es decantaren cap a la dreta.

7.Camisa, americana i guardapits

De tracte cordial i agradable, se'l considera un jove simpàtic i ben plantat. A les imatges dels actes oficials i polítics que penja a les xarxes socials, es mostra de manera habitual amb cos de camisa, però també amb guardapits i americana. Pel poble, hi ha qui li augura que el PP de Palma veurà en Soler un candidat amb estirada per ocupar càrrecs a Palma o per anar a llistes al Consell o al Parlament en propers anys.

stats