Meteorologia
Part Forana 27/02/2023

Crònica de la primera neu del matí

Veïns i apassionats han publicat a les xarxes socials les primeres imatges fetes des de la finestra de casa, però quasi ningú no ha sortit a veure la nevada en directe abans del migdia

2 min
A mitjan matí la neu havia aferrat a 400 metres d'altura.

SóllerA les 21.35 hores d'aquest diumenge els primers flocs de neu queien a l'altura del mirador de Cúber (700 metres). "Aquí comença a nevar, fan 1,5 graus centígrads", informava el meteoròleg Alberto Darder en un vídeo de l'arribada de la borrasca Juliette a la serra de Tramuntana. Només una hora després, la neu ja aferrava i donava pas a la nevada més gran dels darrers cinc anys. Durant la nit, la pluja i el fred han fet el seu camí i a primera hora d'aquest dilluns, la Serra s'ha despertat tenyida de blanc tal com s'anunciava a totes les prediccions meteorològiques.

Ja al matí, devers les 8 h, veïns i apassionats de la neu han publicat a les xarxes socials les primeres imatges fetes des de la finestra de casa, però quasi ningú no ha sortit a veure la nevada en directe abans del migdia. L'Ma-10. en el tram entre el Mirador de les Barques i l'embassament de Cúber, era deserta. Això sí, hores abans, a partir de les 6 h, els operaris del Departament de Carreteres del Consell de Mallorca ja treballaven intensament a diferents trams de la carretera.

La màquina que retira la neu recorre la Ma-10.

Com és habitual, netejaven les principals vies per obrir el pas als qui han de transitar-la. "Tenen permís els veïns o la gent que ha d'anar a fer feina, però de moment només han davallat els dos veïns que viuen aquí dalt", relatava un dels operaris del Consell. De fet, dos agents de la Guàrdia Civil vigilaven l'accés al cim del puig Major a l'altura del mirador de les Barques, tot i que uns metres més avall, en l'encreuament de Fornalutx, ja hi havia un cartell que advertia: "Carretera tallada".

La Guàrdia Civil ha tallat el trànsit a l'altura del Mirador de ses Barques.

"Anau alerta perquè, a pocs metres, ja hi ha molta neu", advertien els agents a una parella d'excursionistes que -ben equipats- es disposaven a ser els primers a trepitjar la fina capa de neu que s'havia format fins aleshores. A mesura que feien camí, la neu sumava presència i a l'altura del túnel de Monnàber (900 m) s'aixecava un pam. Els flocs queien amb intensitat i el meteoròleg ha advertit: "No descartam que arribi fins al poble de Sóller, a nivell de la mar".

La precipitació no s'atura i s'espera que a partir d'avui capvespre i fins demà continuï nevant i n'augmenti la intensitat. Mentrestant, els Bombers adverteixen que la gent no pugi a veure-ho: "Encara que la fotografia sigui molt 'xula', circular i pujar amb alerta vermella és molt perillós". No obstant això, els avisos no han frenat les ganes dels apassionats, que cap al migdia ja començaven a pujar.

stats