Part Forana 28/08/2021

Pollença ja és un dels Pobles més Bonics d'Espanya

L'acte per oficialitzar aquest títol s'ha celebrat aquest divendres

ARA Balears
4 min
Imatge de l'acte celebrat aquest divendres.

PollençaPollença ja és, oficialment, un dels Pobles més Bonics d'Espanya, després d'haver estat inclòs en aquesta xarxa el mes de gener de 2020. Aquesta marca de qualitat és un referent de prestigi a escala estatal i internacional, segons informa el Consistori en una nota. L'esdeveniment de proclamació s'ha celebrat aquest divendres en el Claustre del Convent de Sant Domingo.

Durant l'acte s'ha destapat el cartell que acredita Pollença com un dels pobles més bells de l'Estat. El batle de Pollença, Tomeu Cifre, ha assegurat que per a Pollença "és un honor i un orgull ser un dels pobles més bonics d'Espanya i obtenir, amb aquest reconeixement, visibilitat i renom a escala nacional i internacional". També ha recordat que des de l'Ajuntament es treballa "no sols per mantenir el valor patrimonial i cultural del poble, sinó per ser un referent nacional pel que fa a destinacions de qualitat", ha dit.

Per part seva, el president de l'associació Els Pobles més Bonics d'Espanya, Francisco Mestre, ha assegurat que "per a l'associació és un orgull que el poble de Pollença formi part de la nostra xarxa, reconeguda com un pilar contra la despoblació i a favor de la sostenibilitat, que ens converteix possiblement en la marca turística més desitjada pel turista actual i, sens dubte, Pollença és aquesta petita joia que sorprèn qualsevol visitant per la seva excel·lent conservació i la seva bellesa". L'objectiu, ha afegit, "no ha de ser convertir-nos en una destinació massificada, sinó elevar la qualitat del nostre turisme, aconseguint una despesa major per visitant".

El conseller de Turisme del Consell de Mallorca, Andreu Serra, ha subratllat que "aquesta nova distinció beneficia de ple Mallorca com a destinació turística", ja que reconeixements com aquest "garanteixen que estam davant un municipi amb un patrimoni cuidat, amb sostenibilitat urbana i un paisatge destacat".

Després dels parlaments s'ha projectat el vídeo Pollença cultural i ha actuat el grup de ball de bot Racó de Tramuntana. A més, s'ha cantat l'himne de Pollença i s'ha oferit una petita degustació de productes locals.

Cal recordar que, per poder ser un dels pobles més bonics d'Espanya, Pollença ha hagut de superar una dura auditoria de més de quaranta punts. Cal destacar que va ser la mateixa associació de Pobles més Bonics d'Espanya la que va proposar, l'any 2019, que Pollença entràs a formar part de la marca de qualitat i va realitzar, per iniciativa pròpia, l'auditoria al poble.

Entre els aspectes que s'han valorat, destaquen la cura del patrimoni, la bellesa de l'accés al poble i l'homogeneïtat en les seves construccions, l'harmonia dels materials de les façanes i les teulades, la neteja i conservació, la presència d'elements decoratius simbòlics i originals, el tancament permanent o temporal a la circulació d'automòbils dins el barri antic, l'organització per a l'aparcament de vehicles de visitants i veïns, la cura de flors i zones verdes, l'activitat cultural programada i l'atenció a les tradicions, entre molts d'altres. Cal remarcar que tan sols el 20% dels pobles auditats supera aquesta valoració.

Sobre l'associació Pobles més Bonics d'Espanya

L'associació Pobles més Bonics d'Espanya, que ja aglutina 104 localitats úniques, neix de la convicció i necessitat de posar en coneixement de tot el món els meravellosos pobles de la geografia espanyola. L'objectiu és promocionar els petits municipis, preferentment rurals, agrupats sota una mateixa marca de qualitat, a través de les accions de promoció i esdeveniments culturals que l'associació emprèn tant dins com fora d'Espanya.

Aquesta xarxa engloba llocs de gran bellesa i personalitat que destil·len història i cultura alhora, viles marcades per la tradició que el viatger podrà gaudir en recórrer-ne els camins i barrejar-se amb els vilatans.

L'associació du a terme activitats durant tot l'any centrades a valorar el món rural, específicament dels 104 pobles integrants de la xarxa, per la qual cosa cada any organitza un acte al Senat d'Espanya per sensibilitzar i tractar de cercar solucions als problemes del món rural, com la despoblació, la necessària diversificació econòmica, un correcte finançament públic i l'establiment de bones telecomunicacions als pobles d'interior que afavoreixin el teletreball i augmentin la qualitat de vida dels veïns.

Des del 2011 celebra el Dia dels Pobles més Bonics d'Espanya, cada 1 d'octubre, jornada en què es reivindica el reconeixement als nostres avantpassats per haver cuidat durant generacions el patrimoni històric, cultural i paisatgístic dels nostres pobles i fer possible que avui puguem gaudir d'un món rural autèntic.

Al llarg de l'any, l'associació desenvolupa quatre trobades etnogràfiques a diferents pobles de la xarxa, per incentivar l'activitat sociocultural i turística dels municipis. S'hi realitzen actuacions populars, mostres d'artesania i degustacions de productes típics en els estands dels 104 pobles de la xarxa. Cal un esment especial per a la Nit Romàntica, en la qual, durant el cap de setmana més proper al solstici d'estiu, veïns i visitants reten culte a l'amor amb l'escenari dels Pobles més Bonics d'Espanya. Es realitza conjuntament a més de 300 pobles de França, Itàlia, el Japó, Valònia, el Líban, Rússia, Saxònia, Suïssa i el Principat de Liechtenstein. Cada any, a les 12 de la nit, milers de persones es mostren el seu afecte o el seu amor etern amb el bes Més Bonic del Món.

stats