Part Forana 03/05/2018

El Pla de Mallorca experimenta amb noves varietats de cereals

Agronatura acull una jornada sobre llavor certificada en què participa tot el sector cerealista

Miquel Barceló
2 min
Joan Santandreu explica als productors una de les varietats experimentades a Agronatura.

Maria de la SalutEl cereal de cultiu extensiu a Mallorca necessita varietats adaptables amb tot un seguiment de tractament fitosanitari que en permeti una producció òptima que el faci rendible. Aquesta és una de les conclusions de la jornada sobre llavor certificada que aquest dijous ha acollit el camp experimental d'Agronatura a Maria de la Salut.

Prop de 150 pagesos, empreses, tècnics i estudiosos del sector cerealista en extensió i representants de cooperatives agrícoles han seguit la jornada, en què s'ha pogut comprovar l'estat de 12 parcel·les de diferents varietats de blat, ordi i triticale.

El tècnic Joan Santandreu ha anat desgranant les característiques de cada camp amb les seves varietats respectives i n'ha explicat els cicles de creixement, el nivell de resistència a les ventades, l'estat de floració, la resposta als tractaments, el potencial de producció i la qualitat farinera. Els assistents han pogut adquirir coneixements sobre els triticale Alambic, Amarillo i Trimour, sobre els blats Galera, Artur Nich i Nogal i sobre els ordis Signora, Gustav, Ortilus, Cometa, Lavanda i Meseta. Totes aquestes marques s'han presentat amb un i dos tractaments de fungicides per tal que els productors poguessin contrastar-ne els resultats.

Avançar les sembres

Totes les parcel·les mostrades han estat sembrades amb una proporció de 220 kg/ha, segons que ha explicat Joan Santandreu, qui ha recordat que amb les noves varietats es pretén avançar les sembres i ha assenyalat l'ús de fungicides com a solució per assolir una bona maduració del gra.

Miquel Company i el conseller Vidal conversant amb alguns dels assistents a la jornada.

Miquel Company, president d'Agronatura, s'ha mostrat satisfet amb l'acollida que ha tingut aquesta jornada, dirigida a millorar les expectatives productives dels cereals a curt i mitjà termini. A la trobada també hi han assistit el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal; el director general d'Agricultura, Mateu Ginard, i el batle de Maria de la Salut, Guillem Jordà, així com una representació de la UIB.

"És important crear coneixement i innovació, i que hi hagi intercanvi d'informació" en el sector dels cereals, ha declarat el conseller Vidal, tot valorant el pes de l'experimentació a la finca d'Agronatura a Maria de la Salut, una de les zones de la comarca del Pla de Mallorca que en els darrers anys ha esdevingut un dels graners més importants de l'illa.

stats