Sant Antoni
Part Forana 17/01/2023

El pi de Pollença arriba a la plaça Vella "sense incidents i bé d'hora"

Centenars de pollencins han estat prop de cinc hores estirant l'arbre de la finca de Ternelles

2 min
El Pi de Sant Antoni arriba a la plaça Vella.

PollençaEl pi de Sant Antoni ha arribat a la plaça Vella, després de prop de cinc hores de camí. Centenars de pollencins han estirat l'arbre des de la finca de Ternelles, on cada any el van a cercar. "Hem arribat bé i sense cap incident", ha celebrat el regidor de Cultura, Josep Marquet. Els darrers minuts del trajecte han estat els més complicats, ja que el pi, que enguany és de 21 metres, ha hagut de passar per les dues darreres corbes, les més tancades de tot el camí.

Després de tres anys d'aturada pandèmica, els pollencins estan gaudint amb gran eufòria d'una de les seves festes grans i que constitueix el moment central de les festes de Sant Antoni en el municipi. De fet, durant el trajecte, a ritme dels xeremiers, cantaven a ple pulmó "no en volem cap que no sigui dels nostros", mentre pegaven bots i gaudien del trull.

A les 20 hores, un cop a la plaça Vella, toca ensabonar i clavar l'arbre, dues tasques clau per tal que la pujada del Pi es desenvolupi amb èxit. Llavors, els joves s'hauran de disputar coronar el pi i ser els primers a pujar fins al brancatge, on s'ha col·locat prèviament una bossa amb confeti. Fins que algú no corona l'arbre, el Sant Antoni a Pollença no es dona per finalitzat.

Tot i que encara no se sap qui són tots els que ho intentaran, ja s'ha avaçançat que Benjamín Lechuga, qui ha coronat el pi del Port de Pollença avui migdia, també intentarà pujar el de Ternelles. La notícia ha destapat la rivalitat entre pollencins i mollers: "Si ha pujat el del Port, no pot intentar coronar aquest", ha sentenciat entre rialles un jove pollencí.

Els voluntaris han explicat que enguany el pi és prim; per tant, és més flexible, un fet que facilitarà la pujada alhora que "la ramera és prou gran com per ser un bon punt de suport per al jove que el coroni".

El vent no ha deixat fer foguerons

Les fortes ratxes de vent han marcat part de la festa, ja que s'han prohibit els foguerons. Els voluntaris que anaven a cercar el pi torraven el seu dinar a la finca de Ternelles, on feien els seus foguerons. "Hem hagut de menjar un entrepà de pernil dolç", lamentava una pollencina aquest matí. Això no obstant, la resta s'ha desenvolupat amb normalitat i els presents han signat l'arbre com és costum.

Informació en ampliació.

stats