Festes populars
Part Forana 03/08/2022

La Patrona i els cristians reconquisten Pollença un any més

El simulacre ha tingut lloc després de tres anys d'espera amb la participació de les dones i el municipi estibat

3 min
Joan Mas i Dragut just abans del famós crit del simulacre.

PollençaMentre el cercavila rondava pels carrers de Pollença, a les 17 h, tot el municipi ja estava ple de cotxes i persones expectants. El retorn de les festes de la Patrona ha tingut l'acolliment dels altres anys amb una diferència destacada: l'espera de tres anys. "El sentiment és més especial que mai, és una mescla de nervis, emoció i ganes", explica Maria Antònia. I és que enguany les dones han pogut sortir a la batalla, quan fins al 2019 "pe r ales cristianes era només mirar".

Entre la Policia Local i la Guàrdia Civil vigilant en tot moment, els veïns i veïnes del poble s'han anat preparant dins les cases i, fins i tot, han guardat lloc al carrer Major per sentir el crit de Joan Mas a primera fila. Abans del simulacre de moros i cristians, però, s'ha fet la tradicional processó per tot el municipi, moment en què treuen la Mare de Déu dels Àngels pels carrers amb la banda de música d'acompanyament. "És important honorar la victòria dels cristians amb la Patrona", explica un altre pollencí. Davant hi va l'Ajuntament vell, els portadors de la figura de la Patrona són voluntaris i els nins són elegits per sorteig.

Alguns dels moros corrent per fer barrera als cristians

Una vegada finalitzada aquesta volta, molta gent s'ha concentrat a l'església Monti-sion, on l'expectació per veure sortir Dragut ha estat més que latent entre mocadors de colors, espases de fusta, cares pintades i un bon nombre de ventalls. "Puesto, que hem de guanyar en Joan Mas" ha cridat més d'un moro esperant el càrrec d'enguany encarnat per Josep Vives. Quan ha sortit, l'ovació ha ressonat per tota la localitat i s'ha dirigit cap al carrer Major a cercar en Joan Mas.

La gent, de totes les edats, ho ha presenciat a peu de carrer i també des dels balcons amb gran emoció. Ara bé, els participants de la batalla són els que ho viuen més intensament: "Fer de barrera és dur, has de protegir la mitja Pollença que tens darrere i frenar l'altra mitja que tens davant, et pots fer molt de mal, jo conec gent que s'ha romput ossos", comenta en Jordi, que enguany s'estrena com a moro.

Alguns dels cristians seguint Joan Mas.

Per la seva part en Francisco, cristià veterà que pega els trons abans del crit d'en Joan Mas, diu que gaudeix moltíssim: "Fa més de cinquanta anys que em vestesc, m'agrada molt i en cap moment m'ha fet por, no hi pens, però supòs que el mesclat –beguda alcohòlica típica de Pollença– també ajuda". Quan el lloctinent ha avisat Dragut que ha sortit en Joan Mas, enguany a càrrec de Salvador Esquinas, ambdós han fet els tres tocs d'espasa i tot seguit s'ha sentit el crit: "Mare de Déu dels Àngels, assistiu-nos; pollencins, alçau-vos, que els pirates ja són aquí".

Els moros han fet barrera fins a l'església de Sant Jordi, on s'han afegit les dones amb faldons de fusta i filoses. "Me pareix beníssim que surtin, tenen el mateix dret que nosaltres", remarca un pollencí. Tot i que encara no hi participen moltíssimes dones i la majoria d'elles són bastant joves, les veïnes afirmen que mereixen "sortir a lluitar" i "deixar d'estar en un segon pla". Una altra novetat enguany han estat les armes d'avantcàrrega, que abans eren escopetes, i molts dels assistents han coincidit en el fet que fan "molt més renou". Aquestes armes han anat acompanyat el pas dels cristians mentre que els moros s'han guiat, com sempre, per la banda de cornetes i els tambors del soldat.

Tancament

Moros i cristians han finalitzat la batalla al camp de Ca n’Escarrinxo, que estava pràcticament ple. Un any més, els cristians han obtingut la victòria entre crits de "Visca Pollença" i "Visca la Patrona". Per tancar les festes es canta el Tedèum de mossèn Miquel Tortell i el cant dels Goigs de Costa i Llobera a l'església de la plaça Major, on els cristians alcen els seus garrots en honor a la Mare de Déu dels Àngels. Finalment, toca amollar els focs artificials a la Vinyeta i cloure així el programa d'aquest 2022 postpandèmic.

stats