Part Forana
Part Forana 28/03/2023

El nou arxiu de Sant Llorenç, la millor eina per conservar la història del municipi

S'estan digitalitzant tots els documents per fer-los més accessibles a ciutadans i investigadors

ARA Balears
2 min
L'Arxiu municipal de Sant Llorenç

PalmaLa història de Sant Llorenç i la conservació de tots els documents i papers que són testimoni de l'evolució i el recorregut del poble han estat sempre una prioritat per a l'Ajuntament municipal. Per això, durant aquesta legislatura el consistori ha fet les obres de construcció del nou arxiu municipal a l'edifici de Ca ses Monges.

Aquestes noves instal·lacions permetran recollir, organitzar, conservar i difondre tota la documentació que genera l'Ajuntament i, per tant, són una garantia per a la conservació de la història. Així, en el nou arxiu municipal s'hi conservaran el fons municipal, el fons del Jutjat i el fons del Moviment Nacional.

A més, durant aquesta legislatura el consistori ha engegat també les tasques de digitalització de tots els documents històrics del municipi. A més, també hi van incorporar un apartat de difusió en el qual, entre altres coses, s'analitzaran, periòdicament, documents rellevants per al municipi custodiats per l'arxiu. Aquesta feina ha esdevingut clau per evitar que possibles altres situacions com la torrentada puguin danyar els documents que custodia l'arxiu municipal i perdre part de la història.

La digitalització s'està fent amb escàners d'última generació. Es tracta d'eines que tenen una càmera més potent i una il·luminació led més uniforme i una ergonomia millorada que proporciona una òptima digitalització. El cost de la digitalització ha estat, és i serà subvencionat per la partida de l'organització dels arxius municipals del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística. El primer document analitzat dins aquest projecte va ser una acta de la Junta de Sanitat de l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar de l'any 1918, en el qual es recullen les mesures de prevenció acordades per combatre la grip d'aquell any.

Un dels elements importants per a l'Ajuntament de Sant Llorenç és fer partícips els veïns de la història del municipi i, per això, l'arxiu és un servei obert i gratuït a disposició dels ciutadans i investigadors. Així, qualsevol persona major de 16 anys pot consultar de manera gratuïta tots els documents originals i recursos d'informació que siguin del seu interès.

Durant els darrers anys l'Ajuntament ha rebut, també, diverses donacions de documentació i obres que formen part de la història del municipi. Una de les més destacades és la de l'artista Josep Cortès, qui va cedir a l'arxiu municipal els seus dibuixos.

Es tracta de dibuixos que no només tenen un interès artístic evident, sinó que molts constitueixen una font històrica i documental i del municipi. La col·lecció, formada per 182 dibuixos, inclou retrats de personatges rellevants (polítics, populars...), de monuments i detalls constructius tradicionals d'aquests i de possessions o carrers, entre d'altres.

stats