Part Forana 09/03/2022

Els municipis se solidaritzen amb el poble ucraïnès amb cinc minuts de silenci simultanis

El Consell de Mallorca i els sindicats també s'han sumat a la reivindicació

3 min
Cinc minuts de silenci en suport al poble ucraïnès a Cort

Diferents ajuntaments de les Balears han fet cinc minuts de silenci a les 12 hores i de manera simultània en solidaritat amb el poble ucraïnès. Municipis com Calvià, Consell, Lloret de Vistalegre, Bunyola i Maó s'han sumat a la reivindicació.

A Palma, autoritats i treballadors també han sortit a les portes de Cort. "Tenim molt clar que estam en contra de la tendència que tenen algunes persones convertides en dictadors de resoldre els problemes amb guerra", ha manifestat el batle de Palma, José Hila. En aquesta línia, Hila també ha explicat que, de moment, "s'està estudiant" establir llocs d'acollida per a persones refugiades, encara que no serà una cosa "imminent" perquè el Govern ja té assignat un nombre de places. Igualment, ha apuntat que s'estan estudiant les opcions en cas que es desbordin les places del Govern.

Al Llevant també s'han sumat a la convocatòria de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Així, una vintena de persones s'han concentrat davant les portes de l'Ajuntament de Felanitx, mentre que a Manacor se n'hi han sumat una cinquantena i han assegurat manifestar-se pel poble ucraïnès, "que pateix l'absurd i el terror de la invasió i la guerra".

Concentració en solidaritat amb el poble d'Ucraïna a l'Ajuntament de Felanitx.
Concentració a Manacor en contra de la invasió russa a Ucraïna.

A la serra de Tramuntana també s'hi han sumat, com per exemple des de l'Ajuntament de Valldemossa.

Concentració solidària a Valldemossa en suport d'Ucraïna.

Mentrestant, les iniciatives solidàries per ajudar el poble ucraïnès continuen des de les Balears. Entre d'altres, aquest dimecres sortirà una remesa d'aliments i ajuts des del Migjorn.

Concentració davant l'Ajuntament de Maó.

El Consell i els sindicats se sumen a l'acte

Els representants polítics i el personal del Consell de Mallorca també han mostrat rebuig a la guerra amb cinc minuts de silenci. Aquest senyal d'afecte i de suport a totes les persones que pateixen les conseqüències del conflicte bèl·lic també va ser present el dia que l'edifici del Palau es va il·luminar amb els colors de la bandera d'Ucraïna i també en la lectura de la declaració institucional per part de la presidenta, Catalina Cladera. "Creim en l'estat del dret i en la democràcia, en un món basat en regles i en la pau", va afirmar.

En aquesta línia, el conseller de Presidència, Javier de Juan, i la consellera de Drets Socials i presidenta de l'IMAS, Sofia Alonso, s'han reunit amb el Govern balear, amb la FELIB i amb la resta dels consells insulars per dur a terme accions conjuntes d'ajuda humanitària i de suport als ciutadans ucraïnesos.

Per la seva banda, CCOO i UGT han convocat els treballadors a la concentració a la plaça d'Espanya de Palma. Allà, el secretari general d'UGT a les Illes Balears, Lorenzo Navarro, i el secretari general de CCOO, José Luis García, han manifestat rebuig a la guerra ocasionada per la invasió d'Ucraïna per part de les forces militars a les ordres de Putin.

Igualment, els treballadors de diferents establiments i entitats també han volgut mostrar el seu suport a Ucranïa, com per exemple, els de l'aeroport o els dels hospitals de Son Espases, Son Llàtzer o el comarcal d'Inca.

stats