Part Forana 16/11/2021

Manacor suma 25 establiments al catàleg d’emblemàtics del Govern

El projecte Emblemàtics Balears neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat

ARA Balears
2 min
L'interior d'un dels establiments emblemàtics.

PalmaUn total de 25 comerços del municipi de Manacor s’han adherit al projecte Emblemàtics Balears, impulsat per la Vicepresidència i la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica. Segons han recordat en un comunicat, el municipi de Llevant va ser el primer a tenir comerços catalogats perquè va ser el pilot que va iniciar el projecte a l’illa de Mallorca. Després d’una primera valoració de cinc establiments, l’Ajuntament n’ha catalogat una vintena més.

El projecte Emblemàtics Balears neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. Un dels objectius d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments. Tot i que la iniciativa se centra en els comerços catalogats, la resta de teixit comercial se’n beneficia, ja que els emblemàtics també funcionen com a element tractor i reclam per als visitants de dins i fora de les Illes.

Són els ajuntaments que identifiquen els comerços del municipi que compleixen els requisits per ser emblemàtics, d’acord amb el manual de l’IDI que estableix les diferents categories. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un producte o ofici singular), amb història (amb més de 75 anys de vida) i amb patrimoni (amb elements patrimonials interiors i exteriors destacats, així com amb valor immaterial). A més, els establiments que compleixin aquestes tres categories seran denominats emblemàtics.

L'objectiu és protegir el comerç de proximitat i amb més tradició.

Actualment, hi ha 15 municipis d’arreu de les Illes Balears amb un total de 122 comerços catalogats. Els municipis que ja tenen establiments catalogats són Alaró (3), Algaida (6), Consell (5), Esporles (5), Inca (14), Llucmajor (8), Manacor (25), Marratxí (11), Pollença (9), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries (8), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5), Formentera (Sant Ferran, 1, i Sant Francesc Xavier, 5). Per categories, hi ha 36 establiments emblemàtics, 29 arrelats i amb història, 23 amb patrimoni i història, un amb arrelat i patrimoni, 24 amb història, 7 arrelats, i 2 amb patrimoni.

stats