Part Forana 23/11/2021

L'abastiment d'aigua potable a Montuïri costa 300.000 euros l'any a la Mancomunitat del Pla

L'entitat i la Conselleria de Medi Ambient han dissenyat un pla hidrològic per accelerar les solucions als problemes de qualitat i abastiment a la zona

2 min
Exteriors de l'Ajuntament de Montuïri

La Mancomunitat del Pla paga 300.000 euros cada any perquè Montuïri tingui aigua potable a través de camions cisterna. Des de l'entitat, expliquen que altres municipis van pel camí de tenir la mateixa despesa per problemes d'abastiment i qualitat de l'aigua. A més, aquesta setmana han presentat al·legacions al nou Pla hidrològic del Govern, amb qui han planejat unificar les xarxes d'abastiment de la zona. Els 14 pobles del pla fins i tot estan disposats a pagar el projecte dels comptes dels consistoris per tal d'accelerar el procés, segons ha explicat el gerent de la Mancomunitat, Joan Cifre, en declaracions a l'ARA Balears.

L'aigua de Montuïri té elevades concentracions de sodi i clorurs i des de fa tres anys, l'aqüífer del poble pateix sequera. De des de llavors, una empresa subministra aigua potable al poble. La despesa milionària és a càrrec de la Mancomunitat del Pla, pels principis de solidaritat. Tant és així que tots els batles i batlesses coincideixen que la qüestió és urgent a tota la zona, segons explica Cifre.

De moment, Montuïri és l'únic poble que s'abasteix amb camions cisterna, però d'altres en són susceptibles, com Porreres, Lloret de Vistalegre, Sineu, Ariany, Costitx i Vilafranca, que tenen alts nivells de nitrats, la qual cosa rebaixa considerablement la qualitat de l'aigua. "Amb el que pagam d'un any de camions cisterna a Montuïri, podem pagar la meitat del projecte", destaca el gerent. Altres municipis, com Algaida, no estan tan a prop de l'emergència, però es volen avançar al problema. Segons la batlessa del municipi, Maria Antònia Mulet, ja han notat un descens preocupant de la qualitat de l'aigua.

El Govern s'ha compromès a connectar la canonada de Maria de la Salut cap a Sineu. A més, s'ha dissenyat un pla hidrològic 2022-2027 que constaria de tres fases, però la mancomunitat proposa acurçar els terminis. Els pobles suggereixen unificar les xarxes d'abastiment amb un dipòsit regulador, també a Sineu, construir les canalitzacions hidràuliques que siguin necessàries i fer-ho en dues fases: la primera unificant Sineu i Montuïri i la segona canalitzant l'aigua fins a Lloret i Costitx. A partir d'aquest dipòsit, s'aniria distribuint aigua als diferents municipis, prioritzant els que actualment tenen més problemes de qualitat i quantitat.

El finançament calculat és d'uns 11 milions d'euros amb fons propis de la Mancomunitat, tot i que Cifre assegura que lluiten per aconseguir ajudes externes, del Govern, el Consell o fons europeus. El problema, diu, és tan greu que hi ha consens per part dels batles i batlesses del Pla, independentment del seu color polític.

stats