Territori
Part Forana 17/05/2024

Manacor intercepta 17 vehicles turístics per renous i fer malbé els camins rurals

Agents de la Policia Local ja han aturat fins a tres grups organitzats des de dilluns

Sebastià Vanrell
3 min
Els vehicles turístics interceptats

PalmaJa fa anys que veïns de zones rurals manacorines com s'Espinagar o Son Macià protesten per la contínua presència de buggies turístics per les camades i camins propers als seus habitatges. Un problema que lluny d'apagar-se amb el temps, tot i la normativa municipal vigent, es torna a encendre cada cop que puja la temperatura i les empreses ho venen com un reclam d'aventura 'autèntica'. Pols i renous continuats que a part de fer malbé els camins, poden crear greus problemes de seguretat.

Finalment, ara és quan sembla que s'ha posat fil a l'agulla i la Policia Local de Manacor ha interceptat, en només tres dies, fins a tres grups de vehicles turístics que circulaven per camins rurals del municipi i que contravenien la normativa local. En total s'han immobilitzat 17 buggies. El règim sancionador municipal estableix que les infraccions lleus s’han de castigar amb una multa de 100 euros; les greus, amb una multa de 200; i les molt greus, amb una multa de 500 euros per vehicle.

La primera actuació va tenir lloc al migdia d’aquest passat dilluns, 13 de maig, a Son Macià, quan es va aturar una comitiva de vehicles tot terreny i buggies corresponent a una empresa turística de lloguer amb seu a Cala Mandia. La Policia Local de Manacor aturà nou buggies i dos Suzuki Vitara amb clients de l’empresa, a més de dos Suzuki més amb sengles treballadors. L’empresa confirmà que els vehicles havien sortit de Cala Mandia cap a la carretera de Son Fortesa, des d’on passant per Son Macià, es dirigien a Felanitx, passant per la finca del Fangar. 

La Policia Local identificà els conductors dels vehicles, tots estrangers no residents, com a responsables d’una infracció greu, a més del responsable de l’empresa, com a responsable d’una infracció molt greu. En aquesta ocasió la Policia va poder acreditar l’organització, per part de l’empresa turística, d’una excursió per la zona de Son Macià i els seus voltants, amb circulació per vies no asfaltades i amb buggies que presenten rodes no adequades que provoquen el deteriorament de les camades.

Es Fangar

La segona actuació, realitzada un dia després, el 14 de maig, va interceptar al camí del Fangar un vehicle tot terreny propietat també d'una empresa d’organització d’excursions turístiques amb buggies. Els agents van concloure que es tractava d’un vehicle llançadora dels grups de vehicles, enviat aposta per avisar la comitiva si hi ha presència policial i així poder canviar de rumb. 

Finalment, aquest dijous, 16 de maig, agents locals van interceptar tres vehicles més: dos buggies i un tot terreny, pertanyents a una empresa de comercialització turística d’excursions amb quads, buggies i tot terreny del municipi de Sant Llorenç. L’actuació policial va tenir lloc a la zona de sa Gruta Nova, en un camí sense asfaltar, entre Portocristo i s’Illot. 

La Policia Local feia temps que treballa per interceptar els grups organitzats de vehicles turístics, arran de les queixes continuades per excés de renou, aixecament de pols i deteriorament dels camins públics i la infracció de la normativa municipal. En aquest sentit, diversos veïns de Son Macià han alertat la Policia Local de Manacor que aquests vehicles fan rutes al matí i al capvespre i, en temporada alta, arriben a fer dues rutes cada franja horària.

El Reglament municipal pel qual es regula la circulació de vehicles de motor dins els espais naturals del terme de Manacor, aprovat dia 11 d’abril de 22 (BOIB 65 del 19.05.2022) estableix en l’article 7 que en els espais naturals no està permesa la pràctica esportiva amb vehicles motoritzats ni la realització d’itineraris turístics amb aquests vehicles, atès que els camins no estan preparats a aquest efecte i els espais naturals es poden degradar greument.

stats