MANACOR
Part Forana 13/09/2013

El molí d'en Beió es torna a posar en marxa

Ajuntament i Consell inicien la restauració que permetrà engegar de nou la farinera

Joan Sitges
2 min
El molí d'en Beió es torna a posar en marxa

Manacor.El molí d'en Beió constitueix l'actual seu de la històrica Escola de Mallorquí, que ensenya català i cultura popular a Manacor des de les darreries de la dictadura franquista. Però la història de l'edifici va lligada de ple a la indústria farinera. I és que el molí allotja una antiga fàbrica farinera que va funcionar a ple rendiment fins a l'any 1996. Ara les intencions del Consell de Mallorca i de l'Ajuntament de Manacor són rehabilitar tota la maquinària perquè pugui tornar a funcionar a manera de demostració i obrir l'espai a les visites.

L'any 2010 l'Ajuntament de Manacor va proposar al Consell un acord per poder encarar la restauració de la farinera, que va passar a mans municipals el 2002. El ple del Consell de Mallorca va concedir dimecres una subvenció de 27.597 euros a l'Ajuntament de Manacor perquè pugui tirar endavant la restauració. L'ajuda del Consell consistirà a aportar i a pagar els treballadors que són necessaris per fer la restauració. D'aquesta manera, el consistori manacorí només haurà d'aportar-hi els materials.

Cal tenir en compte, però, que en la restauració hi hauran d'intervenir picapedrers, fusters, ferrers, restauradors, mecànics i tècnics especialitzats en patrimoni industrial. Es preveu que ben aviat es pugui signar l'acord entre l'Ajuntament i el Consell que permetrà posar una data d'inici a les obres.

Una vegada realitzada la restauració, l'Ajuntament de Manacor organitzarà visites a l'antiga farinera i haurà de garantir la conservació de l'espai i la maquinària, que es podrà tornar a posar en marxa durant les visites educatives o si ho sol·liciten els investigadors.

La història

La maquinària de l'antiga farinera està fabricada gairebé íntegrament en fusta. Tot i que els molins més espectaculars no són els més antics, són excepcionals pel bon estat en què es conserven, apunten els tècnics de Patrimoni. I és que el molí d'en Beió i la farinera constituïren un dels exemples d'una indústria que ja està practicament extingida a Balears. Va funcionar fins al mes de juny del 1996, quan tancà a causa de la decadència del negoci i per la manca de treballadors especialitzats, segons Bartomeu Riera. Ell és el darrer d'una nissaga de moliners que varen mantenir el molí en funcionament des del segle XVIII.

Durant els primers anys de producció, el molí funcionà amb el sistema tradicional de vent fins a la dècada de 1930. Però aviat es mecanitzà per convertir-se en una farinera capaç de moldre més i més aviat. Segons la informació elaborada pels tèncnics del Consell de Mallorca, l'any 1932 es va instal·lar un motor d'explosió per fer competitiu el negoci de moldre gra.

La Guerra Civil i el racionament d'aliments que patia la població varen afectar de ple el negoci de can Beió. Durant el conflicte, els moliners hagueren d'adaptar-se a la llei que obligava a fabricar farina només integral. La farina blanca tornà a moldre's amb el temps fins que el 1996 el negoci abaixà la persiana, que els restauradors esperen poder tornar a alçar ben aviat.

stats