Publicitat
Publicitat

INVESTIGACIÓ A EIVISSA

El misteriós cas del robatori a les oficines de Matutes

La investigació està plena d'incerteses i de cada vegada es complica més

Només tenim una dada certa: la nit del divendres 25 al dissabte 26 d'octubre, uns desconeguts van obrir la caixa forta de la tercera planta de les oficines del Grupo de Empresas Matutes, situades al carrer Bartomeu Rosselló d'Eivissa, i van emportar-se'n tot el contingut. A partir d'aquest punt, comencen les preguntes, perquè, amb certesa, no sabem res: ni la quantitat robada ni tampoc el nombre exacte d'implicats. Els dos detinguts, a més, són agents de la Policia Nacional i extreballadors de Matutes, i un d'ells ha rebut una pallissa de mans d'uns sicaris. Una història de misteri que, si hi afegim el cognom de Matutes, ha disparat la imaginació dels eivissencs i, qui més qui menys, tothom té la seva pròpia teoria conspiranoica sobre què va passar exactament.

Dos expolicies, en el punt de mira

Tenim dos detinguts que han ingressat a la presó perquè el jutge considera que hi ha possibilitat de fuga o d'ocultació de proves. El primer és Rafael Rodríguez, exescorta personal de l'exministre i empresari Abel Matutes i vigilant de seguretat de les oficines. Coneixia perfectament cada racó del quarter general de Matutes, on es guardava tot i ell mateix havia supervisat la instal·lació dels sistemes de seguretat. Es considera que Rodríguez fou qui, amb l'ajuda d'un bufador, va foradar la caixa forta i va extreure'n el botí.

El segon detingut és José Joaquín Fernández, policia que l'any passat rebé la Creu del Mèrit Policial, ex xofer d'Abel Matutes, pilot de ral·lis i conegut per les col·laboracions sobre esport de motor a emissores de ràdio local. Se l'acusa de ser el cervell de l'operació i d'amagar part del botí a casa. De fet, la Policia trobà enterrats al seu jardí, dins una maleta, 800.000 euros del botí. Fernández sempre ha defensat la seva innocència i ha assegurat que s'havia limitat a guardar una maleta que li havia deixat el seu amic i que n'ignorava el contingut.

Mostra de bona voluntat

La nit de la detenció, a Rafael Rodríguez se'l trobà amb 195.000 euro i, dies després, lliurà a la Policia com a mostra de bona voluntat el que, a priori, era la resta del seu botí: 782.000 euros més. El cas semblava tancat definitivament, però no.

La nit del 18 de novembre, dos homes encaputxats assaltaren la casa de Fernández -segons la seva declaració, un anava armat amb un subfusell-, lligaren la dona i el van apallissar per esbrinar on es trobava la resta del botí. Uns fets que van donar un gir complet a la investigació. Queda botí per descobrir? Hi han més bitllets escampats?

I aquí hi ha l'altre enigma del cas. Quina quantitat hi havia a la caixa forta de Matutes? A la primera denúncia, Empresas Matutes havia estimat que la quantitat robada era de 185.000 euros. Llavors van aparèixer 800.000 euros, després 782.000 euros més, i després uns sicaris cerquen un altre milió. És que Matutes no sap ni els diners que guarda a la caixa forta? Ha estat una estratègia per intentar dissimular ingressos en negre? Amb la rumorologia i les teories de la conspiració desfermades, el 25 de novembre el grup empresarial -habitualment opac i que no fa mai notes informatives que no siguin per publicitar premis i reconeixements corporatius- va emetre un comunicat en què anunciava que "després de realitzar les verificacions oportunes" la quantitat robada era de 2.767.000 euros.

Falta un milió i la Policia sospita de l'existència d'un tercer implicat. Aquesta història encara té molts capítols per escriure.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF