Habitatge
Part Forana 31/01/2023

Més de 50 propietaris de cases buides de Deià al·leguen contra el recàrrec en l'IBI

L'Ajuntament publicarà al BOE una llista amb els titulars afectats, ja que només la meitat han rebut la notificació

2 min
El registra municipal comptabilitza en 196 els habitatges desocupats a Deià.

PalmaNomés la meitat dels propietaris dels habitatges desocupats de Deià han rebut la notificació de l'Ajuntament on se'ls avisa del cobrament un recàrrec del 50% en l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) pel fet de tenir una casa buida sense cap motiu justificat. Dels que sí que ho han rebut, que són un centenar, la meitat han al·legat contra aquesta mesura.

La pujada en l'impost és per "incentivar els propietaris a posar les cases a disposició de la gent que les vulgui ocupar, ja que a Deià hi ha manca d'habitatge, tot i haver-hi més cases que gent empadronada", ha explicat el batle, Lluís Apesteguia. 

L'Ajuntament identificà al municipi un total de 196 immobles on no hi ha ningú empadronat, no figura cap llicència d'activitat econòmica o no consta cap indici d'ocupació, una xifra que representa el 28% de tots els habitatges buits que hi ha a Deià.

Apesteguia ha remarcat que "el fet que només la meitat dels afectats hagi rebut la notificació és una prova irrefutable que aquests immobles estan desocupats". El procés de notificació encara no ha conclòs, ja que per "oferir més garanties", l'Ajuntament publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) una llista amb tots els titulars d'aquests habitatges per tal que, els que encara no ho han fet, s'assabentin de la pujada en l'IBI i puguin al·legar.

Un cop hagin passat 15 dies de la publicació al BOE, el Consistori donarà per finalitzat el període d'al·legacions. El recàrrec entrarà en vigor després que l'Ajuntament resolgui les al·legacions rebudes, que, de moment, ronden el 25%. "Els doblers d'aquesta recaptació extra es destinaran a facilitar l'accés a l'habitatge", ha punutalitzat el batle.

Quins habitatges afecta?

La normativa, recollida en una ordenança aprovada per unanimitat, afecta aquelles edificacions en sòl urbà aptes per a l'ús com a habitatge i desallotjades durant almenys dos anys sense que hi hagi causa justificativa. Això no obstant, l'ordenança recull una sèrie de situacions que justificaran poder tenir un habitatge desocupat i no haver de pagar el recàrrec.

En concret, les excepcions són deu: el trasllat fora de l'immoble per raons laborals; el canvi de domicili a causa d'una situació de dependència; l'abandonament d'habitatge en una zona rural en procés de pèrdua de població; que l'habitatge sigui objecte de litigi judicial pendent de resolució; que l'habitatge hagi de ser rehabilitat o que l'habitatge es destini a allotjament, pensió, hostal o similars, entre altres supòsits recollits a l'ordenança.

Els dos anys de desocupació es començaran a comptar a partir de la data en què l'habitatge estigui a disposició del propietari per ser ocupat. En el cas d'habitatges de nova construcció, el propietari disposa de tres mesos a comptar des de la data del certificat final d'obra per ocupar l'immoble.

stats