Medi ambient
Part Forana 28/11/2022

Medi Ambient tomba el projecte per fer una fàbrica d'asfalt a Sineu

La Comissió Balear ha emès un informe desfavorable i recorda que la pedrera de Son Tey no té llicència d'activitats

1 min
La pedrera de Sineu coneguda com Cas Saboners.

PalmaLa Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) ha tombat el projecte per fer una planta d'aglomerat asfàltic de 900 metres quadrats a Son Tey (Sineu). La resolució, que ha estat publicada al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), conclou que no es pot construir aquesta fàbrica d'asfalt, ja que produiria "impactes adversos significatius". En concret, per l'impacte paisatgístic i per estar projectat devora una zona amb alt risc d'incendi (ZAR) i d'una àrea natural d'especial interès (ANEI).

El projecte havia estat presentat per l'empresa Cantera Sineu SL, la mateixa que explota la pedrera i que, tal com destaca el mateix informe, "no disposa de llicència d'activitat ni títol habilitant equivalent", recorda la CMAIB. No obstant això, la Comissió ha informat favorablement del projecte d'explotació i pla de restauració de la pedrera, encara que amb diversos requisits de protecció ambiental.

En concret, el Govern obliga l'empresa a desmuntar una acumulació de material rocós que "representa l'impacte paisatgístic més destacable"; a eliminar les estructures metàl·liques de la parcel·la 444 per estar fora del perímetre autoritzat; a plantar arbres i arbusts autòctons per disminuir l'impacte visual, i a sol·licitar l'autorització administrativa com a activitat potencialment contaminadora de l'atmosfera. També afegeix com a requisit la construcció de talussos amb una alçària màxima de cinc metres, entre d'altres.

Amb tot, la CMAIB insta l'empresa a demanar la llicència d'activitats, així com a excloure de l'extracció una zona de l'Ma-3300 (Sineu-Petra), ja que "no és autoritzable".

stats