Part Forana 04/10/2021

Tanquen el punt verd de Portocristo, que està en situació irregular des de fa 11 anys

L'Ajuntament no pot garantir que es compleixin els requisits ambientals de la instal·lació

Inès Mateu
3 min
El punt verd de Porto Cristo

PalmaL'Ajuntament de Manacor ha anunciat el tancament del punt verd de Portocristo perquè no pot garantir que es compleixin els requisits ambientals de la instal·lació ni tampoc fer-hi les inversions necessàries perquè no hi ha cap document legal urbanístic que acrediti que aquest punt verd és als terrenys on s'ubica. La localització actual és fruit d'un acord verbal fixat fa 11 anys amb una propietat privada. La direcció general de Residus ja va avisar els municipis de la urgència de complir la normativa estatal en aquest tipus d'instal·lacions, per la qual cosa podrien tancar 31 punts verds de Mallorca.

"La manca de planificació urbanística ens condemna a haver de tancar el punt verd de Portocristo", ha assegurat el delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, avui en roda de premsa. Llodrà ha recordat que el Pla General no té en compte aquesta instal·lació a Portocristo, ni tan sols els terrenys on actualment està situada. L’Ajuntament de Manacor cerca ara una nova ubicació de qualitat ambiental per al servei que es deixarà de donar a partir del dia 1 de novembre als 11.000 ciutadans que atenia. Igualment, la manca de planificació urbanística impossibilita que, davant aquesta situació, l'Ajuntament de Manacor tingui, de moment, cap alternativa.

El punt verd de Portocristo es va ubicar fa 11 anys de manera provisional a uns terrenys urbanitzables de propietat privada al costat amb el poliesportiu de l'IES Porto Cristo, mentre es feien les obres de reforma de la plaça del Sol i de la Lluna, que era on fins aleshores hi havia hagut una petita deixalleria. Ara, es descarta l'antiga ubicació de la plaça del Sol i de la Lluna ateses les condicions de zona d'esbarjo, infantil i residencial i les molèsties que podrien causar als veïns els camions de gran tonatge.

Davant aquesta situació, la Regidoria de Medi Ambient ja està fent feina per restituir la zona al seu estat previ, eliminar enderrocs i el material que hi quedava. D'altra banda, també es potenciarà el servei de recollida de voluminosos a domicili, un servei que ja funciona sis dies a la setmana. A més, es preveu augmentar la presència de la deixalleria mòbil a la zona costanera i ampliar el servei a Portocristo, i també s'incrementaran la vigilància i la neteja a la zona, amb els serveis municipals de neteja i amb la Policia Local. Així mateix, aquestes setmanes prèvies al tancament hi haurà reunions informatives amb els veïns de Portocristo i de s'Illot per traslladar-los totes aquestes novetats.

"Encara que no hi hagués hagut denúncies, aquest punt verd no hauria d'haver funcionat com ho ha fet els darrers 11 anys perquè no està fet a l'altura de zones com Portocristo o s'Illot", ha explicat Llodrà. Els expedients s'obriren la primavera del 2021, però el Departament de Medi Ambient ja hi havia requerit solucions des de feia un any. En primer lloc, s'explorà l'escenari de regular la situació mitjançant un conveni amb la propietat dels terrenys on s'ubica, però les converses no varen fructificar. En segon lloc, es sol·licità al Departament d'Urbanisme que hi cercàs ubicacions alternatives. Actualment es treballa en aquesta línia: trobar una parcel·la d'entre 2.000 i 3.000 metres quadrats que pugui acollir el servei amb totes les condicions adequades i necessàries per poder ser autoritzat per part de la Conselleria de Medi Ambient.

Segons l'Ajuntament de Manacor, el punt verd de Portocristo s'havia convertit en pol d'atracció de ciutadans d'altres municipis i d'enderrocs d'obra il·legal. Tant és així que la zona d'influència de la instal·lació representa el 20% de la població del municipi, tot i que la factura d'enderrocs suposa el 50% del que paga el punt verd de Manacor, cosa que demostra que el que es recull d'enderrocs està sobredimensionat. Els darrers temps ja s'hi havia limitat l'accés als ciutadans del municipi i la decisió de tancar-lo també es traslladarà als ajuntaments de la zona.

stats