Part Forana 10/01/2017

Manacor mostra el goig per la gastronomia en la presentació de les festes de Sant Antoni

Antoni Riera 'Boveret', homenatjat pel Patronat pels més de 20 anys de participació en el grup de sonadors

M. Barceló
3 min
Antoni Gomila, del Patronat de Sant Antoni, entregant una plaça commemorativa a Toni Riera 'Boveret'.

ManacorLa festa de Sant Antoni a Manacor comença aquest dimarts amb el primer ball dels dimonis i la torrada popular que es du a terme a la plaça Ramon Llull. A partir de llavors, "assaig de completes, presentacions de llibres sobre el bull i la devoció per sant Antoni, a més d'activitats per a totes les edats, ompliran uns dies de festa que no acabaran fins al 22 de gener amb les beneïdes de Son Macià", expliquen des del Patronat

"Enguany, feim un homenatge a una part molt important de la festa, que és la gastronòmica", explica el president del Patronat de Sant Antoni, Antoni Gomila. I és que la portada i la contraportada del programa d’enguany, dedicat a la cuina santantoniana, mostren la imatge d’una llesca de pa amb un tros de llonganissa i un botifarró, elements que a l’interior contextualitzen els escrits gastronòmics dels investigadors Antoni Tugores i Catalina Serra.

Durant la seva intervenció, Antoni Gomila destacà que "el gran desig dels organitzadors és que Sant Antoni sigui una festa popular i viscuda en la qual tothom participi, perquè Sant Antoni no ha de ser un espectacle per observar, sinó una festa en què cadascú faci allò que més li agrada: cantar, glosar, fer carrossa, tocar un instrument, fer fotos o dur a beneir l’animal".

En el mateix sentit s’expressà el regidor de Festes de Manacor i membre del Patronat, Mateu Juan. "Aquesta és la festa més esperada per molts ciutadans de Manacor. Vull agrair la feinada que fan tants i tants organitzadors i voluntaris, i anim tothom a viure la festa amb intensitat i responsabilitat perquè tothom en pugui gaudir”.

Homenatge a Antoni 'Boveret'

Després que els glosadors Antoni Galmés 'Prim' i Bernat de s'Hort pronunciassin els versos que han compost per al programa de festes, el Patronat de Sant Antoni va homenatjar el fuster, excursionista i sonador Antoni Riera Morey 'Boveret', de 84 anys, amb la Insígnia d’Or de l’entitat per la seva participació i dedicació incansable a la recuperació i organització de la festa. "Antoni 'Boveret' és un home humil, treballador, senzil, manacorí de cap a peus, que estima la música, participa en tres corals, teatre, fa baldufes, és excursionista, futboler...", enumerà Antoni Galmés, qui actuà com a padrí jove "d'un home especial".

El saló d'actes de ca na Vallespina es va quedar petit per a la presentació del programa de Sant Antoni.

L’acte acabà amb els sonadors de Sant Antoni i els membres de l’Agrupació Folklòrica Sa Torre, que interpretaren amb l’homenatjat les cançons més típiques de la festa.

Sant Antoni 'encalenteix' la reunió del Consistori

Gairebé a la mateixa hora d'aquest dilluns (20.30 hores) en què es presentava el programa de Sant Antoni, l'Ajuntament acollia la reunió ordinària del Consistori del mes de gener. Tot i tenir un minso ordre del dia, els regidors no pogueren assistir a la presentació de les festes, que tingué lloc al local de ca na Vallespina. En canvi, Mateu Juan, regidor de Cultura, no acudí al ple per poder ser-hi present com a regidor de Cultura. Això provocà una protesta dels grups de l'oposició (MÉS-Esquerra, PSOE i Volem). Amanda Fernández, portaveu socialista, recordà que l'estiu passat s'ajornà un ple que coincidí amb la Mostra de Cuina de Portocristo. "Aleshores, s'hi va cercar un dia alternatiu. L'absència del regidor de Cultura aquí crea greuges comparatius", es queixà Fernández.

El batle replicà que ajornar la sessió al dilluns següent (16 de gener) resultava impossible perquè coincidiria amb al revetla de Sant Antoni i digué que "Mateu Juan –que també és el baciner de l'Obreria– representa l'equip de govern". Miquel Oliver, de MÉS-Esquerra, es va sumar a la queixa i assegurà que hi havia maneres d'evitar l'absència del Consistori, com avançar l'horari de la sessió plenària.

stats