Part Forana
Part Forana 16/11/2023

Mà de metge per a la plaça més popular de Manacor

Amb greus problemes de manteniment i un aljub deixat de la mà de Déu des de fa dos anys, ara sembla que l’Ajuntament ja ha fet passes per rehabilitar la Ramon Llull amb accions puntuals

Sebastià Vanrell
3 min
La plaça Ramon Llull de Manacor

ManacorSi a Manacor hi ha una plaça que amb els anys s’ha anat transformant i adaptant-se als nous temps, aquesta ha estat la de Ramon Llull, popularment coneguda com a plaça del Mercat, per ser el punt principal de concentració dels comerciants itinerants cada dilluns matí. Populosa i multicultural, la seva imatge estètica s’ha anat degradant amb el temps fins a arribar a un estat de deixadesa que, finalment, l’Ajuntament intentarà ara corregir.

Un recorregut pels seus dos espais principals aviat ens fa reparar quines són les seves mancances: pintades, esglaons esmorrellats, plaques de marbre arrabassades o caigudes, bancs en mal estat i un safareig que un temps funcionava com a font ornamental i que des de fa ja dos anys resta buit i brut a l’espera d’una solució. Massa emperons per estar content, tot i que abans d’eleccions s’ampliàs la zona de jocs infantils que hi ha just devora, gràcies al pressupost ordinari i la incorporació de romanent, amb una partida de 400.000 euros.

“El problema principal és que la maquinària es va soterrar durant la darrera reforma de la plaça”, explica el batle de Manacor, Miquel Oliver, la qual cosa suposa que s’espenyi amb massa freqüència per ser productiva i viable a mitjà termini. “El que farem serà treure-la defora i habilitar una caseta exterior a prop de la zona de jocs. D’aquesta manera, tot serà més senzill”. De fet, el consistori ja té un projecte fet i un pressupost propi que, segons els tècnics que estan acabant d’ajustar les pautes i la temporalitat de l’obra, pujarà a no més de 3.000 euros.

La plaça de Ramon Llull de Manacor

L'altre tema primordial i que fa quasi una dècada que espera és el de les plaques de marbre rompudes que recobreixen el perímetre de la plaça. Un embelliment que no té manteniment i que es veu dia a dia agreujat per vandalisme i alguns skaters. “Aquí tenim dues opcions: o bé llevar-les totes i fer un aterracat per consolidar les parets, o bé cobrir les que manques amb un material alternatiu”, diu Oliver, qui recorda que és competència directa de la regidora Joana Maria Llull i que l’obra ja estarà reflectida en els pressupostos municipals de l’any que ve.

Finalment, un tercer tema a resoldre és la voravia lateral de l’avinguda del Torrent, just davant un conegut supermercat. Allà, l’estretor de l’empredrat i l’aparcament de cotxes en bateria, el que vol dir que el morro dels vehicles n’ocupa una bona part, fa que sigui directament intransitable. La solució plantejada per l’Ajuntament de Manacor seria la de fer estacionar els cotxes en línia. El que faria perdre unes quatre o cinc places, però que, en canvi, faria guanyar un espai perdut pels vianants.

El dilema de l’avinguda del Torrent 

Esperada pel final de la passada legislatura, la reforma integral de l’avinguda del Torrent de Manacor, sembla estar en punt mort. El Consell de Mallorca, responsable de la gestió i manteniment de la via, encara no ha donat senyals de vida a l’Ajuntament, qui fa més de dos anys que va presentar en societat el projecte redactat pels seus tècnics i que fixa una baixada de velocitat per convertir-se en una zona de transició apta per a bicicletes. “Dilluns hi ha reunió de batles i batlesses i tornarem a treure el tema, perquè és una obra compromesa i urgent". Hi ha un conveni entre Consell i Ajuntament que s’ha de complir, com a passa prèvia a la transferència de la titularitat del Torrent, les avingudes i la via de Portugal cap a l’Ajuntament.

stats