Part Forana 20/06/2019

Troben dues tombes antropomorfes al jaciment paleocristià de Manacor

Podrien marcar el final de l'assentament humà a Son Peretó

Miquel Barceló
2 min
Mateu Riera indicant la situació d'una de les nou tombes localitzades durant la campanya actual.

ManacorL'actual campanya d'excavacions al poblat paleocristià de Son Peretó a Manacor han tret a llum dues tombes antropomorfes (amb forma humana) que podrien marcar el final de l'ocupació humana no més enllà del segle IX. Es tracta d'un descobriment important, segons el director de les operacions, Mateu Riera, atès que la darrera sepultura trobada d'aquestes característiques data del 1823 a Cas Frares (Santa Maria).

La intervenció d'enguany a Son Peretó ha descobert dos nous punts d'enterrament al voltant de la basílica, i s'hi han localitzat un total de nou esquelets, alguns dels quals pertanyen a nins. Segons ha explicat l'arqueòleg Llorenç Alapont, a l'inventari ja hi ha esquelets de nins de totes les edats.

Els científics donen per confirmada la presència d'un gran cementeri al voltant de la basílica, però manca saber si correspondria a un assentament adjacent, encara per descobrir, o a altres possibles poblats propers. Els arqueòlegs cerquen pistes sobre la ubicació la ciutat romana de Guium, que podria trobar-se a Son Peretó.

Aquest dijous, la directora del Museu de Manacor, Magdalena Salas, i el batle, Miquel Oliver, han visitat les excavacions per tal d'informar de les noves troballes i també recordar els avenços assolits en les darreres campanyes.

Una tomba amb un esquelet femení.

Enguany, les excavacions aporten més sepultures al voltant del temple. A les restes, una vegada classificades, se'ls practicarà la prova de carboni 14 per tenir una estimació de l'edat dels fòssils i anar tancant l'època d'ocupació del poblat paleocristià.

Excavar la basílica

L'Ajuntament de Manacor està a l'espera d'una ajuda important, d'uns 120.000 euros, per iniciar l'excavació de la basílica, el major temple de l'època paleocristiana a Mallorca. La subvenció ha estat sol·licitada al Ministeri de Cultura i s'espera que en les properes setmanes hi hagi una resolució positiva de Madrid que permeti avançar en els estudis d'aquest gran camp de treball arqueològic que és Son Peretó.

Oliver ha destacat que el nou equip de govern vol crear un grup de treball que es dediqui a fer un seguiment de les línies d'ajuda a les quals pot accedir l'Ajuntament, com les que afectin el finançament d'excavacions. Magdalena Salas ha recordat que Manacor és el municipi de Mallorca amb més zones arqueològiques obertes a la investigació permanent: els poblats talaiòtics de l'Hospitalet i la Ferradura i Son Peretó.

Curs d'arqueologia

En la línia de col·laboració d'altres anys amb la Universitat Antoni Gaudí, l'Ajuntament organitza durant la segona quinzena d'agost i primera de setembre un curs d'arqueologia, que enguany ofereix un total de 18 places, segons ha explicat Mateu Riera.

stats