Part Forana 28/10/2019

Llucmajor puja al tren del porta a porta en matèria de reciclatge

La ciutat i la zona rústica són els primers punts on s'aplicarà a partir del 20 de gener

M. Barceló
2 min
Membres de l'equip de govern presentant el pla de reciclatge.

LlucmajorL'Ajuntament de Llucmajor implantarà el nou sistema de recollida de fems porta a porta a partir del 20 de gener de 2020. Aquesta primera fase afectarà 13.000 residents, gairebé un terç de la població: 11.000 a la ciutat i 2.000 que viuen a la zona rústica del municipi. Això implicarà la retirada de contenidors a les zones rurals i a la ciutat i la creació de tres àrees d'aportació de residus, segons ha explicat el batle, Éric Jareño.

A partir de demà, 29 d'octubre, es faran reunions amb prop de 200 veïns a cada sessió (dues per setmana), per explicar el funcionament del nou sistema: com s'ha de fer el procés de selecció de fems i els dies de recollida dels diferents residus (orgànic, paper i cartró, vidre i envasos, i residus sanitaris).

Llucmajor és a la coa dels municipis de Mallorca en matèria de reciclatge, amb només un 6,5%. Les tasques d'incineració suposen una despesa anual de tres milions d'euros. Amb aquestes mesures s'espera assolir un 30% de reciclatge al total del municipi. ". El pla de reciclatge de Llucmajor ha estat dissenyat per l'empresa Gram-Gestió Ambiental.

Segons ha manifestat Éric Jareño, "la sostenibilitat és una prioritat per a aquest Ajuntament i, per tant, desenvoluparem els sistemes i mecanismes que estiguin al nostre abast per millorar els nivells de reciclatge i poder arribar al 50% desitjat per a tot el terme municipal". Jareño ha recordat que en política de reciclatge es dona continuïtat "a una feina que ve de l'anterior equip de govern".

Recollides especials

La regidora d'Hisenda, Contractació i Manteniment Urbà, Pilar Bonet, ha explicat que en les reunions informatives es donarà un poal de reciclatge per a la fracció orgànica als ciutadans del poble i un imant amb el calendari setmanal i els horaris de recollida per a cada fracció, "a més de resoldre els dubtes que puguin sorgir".

Bonet ha anunciat que es farà una recollida especial de residus sanitaris; bolquers, compreses, etcètera, amb una periodicitat elevada. "Volem evitar molèsties als ciutadans i sabem que aquest tipus de fems és els que provoca més maldecaps, ja que és difícil d’emmagatzemar per les males olors, per això n'intensificarem la recollida, i es farà de manera diària", ha subratllat.

Incentivar el reciclatge

Durant el 2020 es farà un estudi sobre els nivells d'acceptació i bon ús del servei per tal d'incentivar-lo i premiar els ciutadans que l'utilitzin de manera correcta. Segons Bonet, els residents de foravila també tindran una revisió a la baixa de la seva taxa. "Els veïns que facin un bon ús del sistema es beneficiaran d'una reducció de la taxa de fems el 2021, i entenem que aquests hàbits mereixen una revisió especial, per això durant l’any es faran els estudis adients per dur a terme aquestes accions", ha afegit.

"Desapareixeran les zones conflictives d’abocaments incontrolats més problemàtics i es construiran tres àrees extres d’aportació de residus: el camí de Galdent, el polígon de Son Noguera i el camp de futbol, que estaran vigilades i controlades per càmeres de seguretat, com una mesura per facilitar el dipòsit de fems als residents que viuen als afores del poble. Així mateix, s'intensificarà la vigilància a les zones on s'han detectat els abocaments irregulars", ha explicat Bonet.

Objectiu, arribar al 50%

Malgrat que aquest sistema només es posarà en funcionament a Llucmajor ciutat, s'estan estudiant altres alternatives més viables i adients per aplicar a les zones de l'Arenal, Cala Pi, s'Estanyol i les urbanitzacions, "amb l'objectiu d'augmentar la taxa de reciclatge per tot el terme municipal fins a arribar al 50%, que seria el percentatge ideal”, ha conclòs la regidora.

stats