Lloret i Montuïri
Part Forana 08/11/2023

Lloret i Montuïri adverteixen: 300 euros per no recollir els excrements de ca

Ambós municipis han posat fil a l'agulla per posar fi a una pràctica que es reprodueix a pobles i ciutats

Josep Maria Sastre
3 min
Els ajuntaments i la Policia Local han posat en marxa la campanya

PalmaEls ajuntaments de Lloret i Montuïri han posat fil a l'agulla per posar fi a una pràctica que es reprodueix a pobles i ciutats de Mallorca: l’incivisme d'alguns propietaris de cans que no recullen els excrements dels seus cans. En els dos casos s’adverteix sobre les sancions econòmiques que pot comportar vulnerar les ordenances municipals i, als dos municipis, la sanció per deixar els excrements a la via pública és de 300 euros.

Lloret

El lema de la campanya és 'Cuida Lloret! Si no ho faries a ca teva, no ho facis al carrer'. L’Ajuntament recorda que “quan treguis a passejar al teu ca, recull els seus excrements” i s’afegeix l’advertència: no fer-ho pot comportar multes de fins a 300 euros. També es demana que “no permetis que pixi a façanes. I recorda que el ca ha de passejar fermat i ha d’anar identificat amb el xip. Lloret és la casa de tothom. Cuida’l!”.

El batle de Lloret, Sebastià Amengual, explica que el problema dels incívics que no recullen els excrements de les seves mascotes “s’ha agreujat amb la gent que ha vingut de Palma i que es pensa que aquí tot és foravila i poden passejar i deixar fer i, a més, t’ho diuen com a sorpresos i tot. Donen per fet que no cal recollir els excrements i fins i tot es pensen que els cans poden anar a lloure”.

De fet, al municipi, la Policia Local ja ha posat multes per dur els cans fora fermar. Per dur els cans amollats és de 70 euros si és la primera vegada; si s’és reincident, la sanció pot arribar també als 300 euros. Des de la Policia Local han explicat que “posam multes a tots els cans que duen amollats i també si el cas és que l’animal ha fugit de ca seva, però amb els excrements és més complicat, perquè els hi hem de trobar en el moment o rebre una denúncia d’algú que ho vegi”. En aquest sentit, es demana la col·laboració ciutadana per tal de fer més efectiva aquesta campanya, una iniciativa que no és nova, però que s’ha d’anar recordant i actualitzant.

Montuïri

Pel que fa a Montuïri, s’al·ludeix a la “responsabilitat de tots” per tal de tenir un poble net i “poder presumir de poble”. La imatge és la d’un ca i el lema és 'La teva mascota, la teva responsabilitat'.

La batlessa de Montuïri, Paula Maria Amengual, explica que “un dels problemes és que molta gent que viu al centre i surt amb el ca i troba un solar dels afores, es pensa que això ja és foravila i deixen que el ca faci el que vulgui, quan és un solar urbà”.

Pel que fa a l’advertència del batle de Lloret sobre els nouvinguts de Ciutat, apunta, en la mateixa línia, que “és cert que hi ha hagut un augment amb la gent que ha vingut de Ciutat, però això s’ha unit a la gent d’aquí que continua fent les coses malament”.

En aquest sentit, afegeix que “el fet s’agreuja perquè hi ha gent que ja ni els du a aquests solars dels afores, sinó que els treu directament a fer les feines pels carrers del centre“. “Jo no puc comparar amb els anys anteriors perquè no hi era, però sí que des que hi som he rebut moltes queixes de molta gent que troben excrements per damunt les voreres del carrer Major o qualsevol altre… És un problema molt greu”, afegeix.

Afegeix que “feim feina en més iniciatives de sensibilització per veure si la gent tindrà més seny”.

A banda de campanyes informatives i de conscienciació, informa que es posaran papereres específiques que inclouen bosses “perquè la gent pugui recollir i tirar les bosses amb els excrements dins, a banda d’altres actuacions per l’allau de queixes que hem rebut”.

stats