Medi Ambient
Part Forana 13/12/2022

L'oposició exigeix un estudi extern d'impacte ambiental de l'entrada del segon cable d'Alcúdia

Els quatre grups presentaran al ple d'aquest dimecres una moció conjunta que insta l'Ajuntament a encomanar-lo

3 min
Plànol amb les tres propostes de traçat de Red Eléctrica Española.

PalmaFront comú de l'oposició d'Alcúdia, que demana a l'Ajuntament que rebutgi l'entrada del segon cable elèctric per la badia de Pollença. El Partit Popular, Vox, Unió per Alcúdia i Ciutadans presentaran al ple d'aquest dimecres una moció conjunta que insta l'Ajuntament a oposar-se a la proposta feta per la Conselleria de Transició Energètica i projectada per l'empresa Red Eléctrica Española perquè no té "cap mena de documentació ni informació".

La mateixa moció també insta l'equip de govern a sol·licitar a una empresa externa un estudi d'impacte ambiental del traçat "per poder disposar d'una documentació tècnica i d'un criteri amb els quals poder decidir". La portaveu del PP, Josefina Linares, ha defensat que "allò que no pot ser és que, podent estudiar la viabilitat d'un traçat d'un quilòmetre, se n'estigui projectant un de dotze". Linares ha lamentat les "molèsties veïnals" que suposaria executar el traçat per la badia de Pollença. "S'haurien d'aixecar molts de carrers", ha apuntat en declaracions a l'ARA Balears.

Des de Red Eléctrica, han explicat a aquest diari que ara estan analitzant diverses opcions amb l’objectiu de "concretar un projecte que pugui equilibrar les menors afectacions mediambientals i territorials amb la viabilitat tècnica que exigeix una infraestructura com el segon enllaç amb la Península". També han destacat que, "evidentment, el projecte que es presenti a tramitació anirà acompanyat de l’estudi d’impacte ambiental preceptiu".

Queixes veïnals

El posicionament de l'oposició coincideix amb el de la plataforma Veïns d'Alcúdia Afectats pel Cable (VAAC) que, en contra de l'entrada per la badia de Pollença, proposen que sigui per la badia d'Alcúdia per tal de generar un "menor impacte contra la salut de les persones", alhora que demanen "el correcte aïllament del cable en els traçats terrestres".

Així mateix, sol·liciten que s'encomani un estudi ambiental de l'entrada del cable per la badia d'Alcúdia "amb la finalitat de poder rebatre les suposades tesis de Red Eléctrica Española i la Conselleria de Transició Energètica". El fet és que aquestes dues entitats al·leguen una suposada afectació a les praderies de posidònia de la badia d'Alcúdia en cas que el cablatge hi passi i suggereixen que es faci per la de Pollença.

El batle d'Alcúdia, Domingo Bonnin (El Pi), per la seva banda, assegura que "no hi ha cap proposta en ferm i des de l'Ajuntament no hem arribat a cap acord de traçat amb ningú". Bonnin també lamenta la manca d'informació i consens per part de Red Eléctrica: "La setmana passada l'empresa va venir a fer prospeccions i nosaltres no en teníem constància. Els veïns es pensaren que ja hi havia una decisió presa i no és així". Amb tot, aquest dimecres el ple debatrà la qüestió arran de la moció de l'oposició. A l'acte també hi haurà representació de la VAAC.

Les propostes de Red Eléctrica

L'empresa elèctrica ha projectat en un primer estudi tres possibles entrades del cable i totes tres passen per la badia de Pollença. En concret, per s'Illot, sa Ferradura i sa Marina. La primera (s'Illot) suposaria un traçat marítim de 10 quilòmetres i un de terrestre d'11 quilòmetres, mentre que la segona suposaria 10 quilòmetres de traçat marítim i 12 de terrestre. Finalment, la tercera opció (sa Marina) comprendria 15 quilòmetres de cable per mar i 7 per terra. Aquesta seria la que menys traçat terrestre requeriria, tot i que això suposa augmentar 4 quilòmetres el traçat marítim.

stats