Part Forana 09/05/2023

L'antiga pedrera Son Bernadí de Felanitx recuperarà el nivell original i tindrà un ús agrari

Medi Ambient ha donat llum verda al nou pla de restauració que preveu reblir i convertir l'explotació en una finca d'ametllers, garrovers i ullastres

2 min
Una pedrera de Sineu.

PalmaL'antiga pedrera de Son Bernadí de Felanitx recuperarà la cota original i es convertirà en una explotació agrària. El promotor de l'explotació ha presentat un nou projecte de restauració que compta amb l'informe favorable de la Comissió Balear de Medi Ambient (CMAIB), ja que "suposa una millora des del punt de vista ambiental respecte del pla vigent". En concret, la proposta actual amplia el volum que es restaurarà, perquè el pla anterior només preveia reblir l'explotació parcialment, mentre que ara es farà a cota del terreny.

La pedrera s'omplirà amb material d'excavació i residus de demolició i construcció. Cada mes i durant un any i mig es transportarà un màxim de 250 metres cúbics de material "de manera organitzada", el que suposa una quantitat total de 5.000 metres cúbics, segons indica la CMAIB a l'informe. Un cop s'hagi finalitzat la restauració del sòl, es posarà terra i adob per sembrar gramínies, lleguminoses, ametllers, garrovers i ullastres.

La probabilitat de contaminar els aqüifers, baixa

L'antiga explotació es localitza a la part nord-oest de la parcel·la 237, polígon 36 del terme de Felanitx, la qual té la qualificació de sòl rústic comú segons el pla territorial de Mallorca i a la seva banda, s'inclou dins la unitat paisatgística UP-2 Xorrigo, Massís de Randa, part sud de les Serres de Llevant i Puig de Bonany.

No obstant això, no es troba afectada per àrees de protecció territorial (APT), àrees de prevenció de riscos (APR) d'erosió, inundació o esllavissaments, domini públic hidràulic (DPH) o qualsevol altra figura (espai) de rellevància ambiental.Des del punt de vista hidrogeològic, l'activitat es localitza dins la massa d'aigua subterrània 1819 M2 (Cas Concos). La vulnerabilitat a la contaminació d'aqüífers a la zona va de baixa a moderada i es troba dins el perímetre de restriccions moderades (1 km) de dos pous de captació d'aigua de proveïment urbà.

stats