Medi Ambient
Part Forana 14/12/2022

Veïns i oposició aconsegueixen que l'Ajuntament d'Alcúdia s'oposi a l'entrada del cable per la badia de Pollença

El ple ha acordat aquest dimecres per unanimitat rebutjar les propostes de traçat existents

2 min
Pedro Carbonell, un dels membres de la plataforma veïnal en la seva intervenció al plenari d'aquest dimecres.

PalmaEl ple d'Alcúdia ha aprovat, després de mesos de pressió veïnal, oposar-se a l'entrada del cable elèctric per la badia de Pollença. Arran d'una moció conjunta de l'oposició, el Consistori ha acordat aquest dimecres per unanimitat rebutjar les propostes projectades fins aleshores en què es tracen les tres possibles entrades del cablatge per s'Illot, sa Ferradura i sa Marina.

En el mateix document defensat per la portaveu del Partit Popular, Fina Linares, també s'ha instat l'equip de govern a sol·licitar un estudi d'impacte ambiental d'aquesta infraestructura a una empresa externa "amb professionals objectius sobre les propostes presentades", alhora que s'ha demanat considerar "la proposta d'entrada per la badia d'Alcúdia". Les decisions s'han acordat en un ple al qual han acudit més d'una cinquantena de veïns per tal de pressionar el Consistori en l'aprovació d'aquesta moció.

Manca d'informació

Precisament, el portaveu de la plataforma de Veïns d'Alcúdia Afectats pel Cable (VAAC), Sebastià Pujol, ha fet una intervenció al final de la sessió en la qual, després d'agrair el suport de l'equip de govern en aprovar la moció, ha demanat que els informes tècnics que s'han acordat encomanar siguin "professionals i imparcials".

Des de la plataforma lamenten la manca de comunicació fluida i de transparència per part de l'Ajuntament: "Si la Conselleria s'ha mostrat en contra de fer entrar el cable per la badia d'Alcúdia perquè diuen que allà hi ha més posidònia, és que algú ho ha estudiat i valdria la pena tenir aquests estudis".

També ha parlat un dels membres de la VAAC i bussejador professional, Pedro Carbonell, el qual, per defensar l'entrada del cable per la badia d'Alcúdia, ha presentat un mapa de les praderies de posidònia d'ambdues badies fet per la Infraestructura de dades espacials de les Illes Balears (IDEIB) del Govern. "No és cert que el traçat projectat tingui un impacte ambiental major que el recorregut proposat pels veïns", ha destacat Carbonell.

La menor afectació de les praderies de posidònia és l'argument al qual l'Ajuntament s'ha aferrat fins avui per defensar les propostes de fer entrar el cable per la badia de Pollença en comptes de per la d'Alcúdia, en contra de la voluntat veïnal. Això no obstant, el batle, Domingo Bonnín, ha reconegut que des de l'Ajuntament no disposen de cap mena d'informe mediambiental que avali les propostes projectades o contradigui la voluntat dels veïns. Bonnín ha assegurat que "en els pròxims dies encomanarem l'estudi".

stats